Lecţii făcute pe...„Genunche“. Elevii arădeni lăsaţi fără manuale înaintea tezelor

Data publicare: Vineri, 17 Noiembrie, 2017 Total: 1405 accesari

Lecţii făcute pe...„Genunche“. Elevii arădeni lăsaţi fără manuale înaintea tezelor

Ziua de 17 noiembrie are o însemnătate aparte pentru elevii din România. Potrivit declaraţiilor ministrului învăţământului, Liviu Pop, zis şi Genunche, 17 noiembrie este data până la care toţi elevii din România ar fi trebuit să primească toate manualele necesare.

 

În acest moment, cărţile sunt disponibile doar în format electronic însă acest lucru nu îi ajută prea tare pe elevi. Cât despre compendium, manualul- fantomă inventat de Liviu Pop pe ultima sută de metri la începutul anului şcolar, pentru elevii claselor a 5-a, această carte a fost valabilă doar 8 săptămâni.

 

Lecţiile disponibile în compendium s-au terminat iar profesorii sunt nevoiţi să se descurce la clasă cum pot. Pe de altă parte, este o perioadă destul de aglomerată în şcoli: au trecut deja două luni din primul semestru iar elevii se pregătesc să susţină tezele în luna Decembrie atât la limba Română cât şi la matematică, materii pentru care elevii nu au cărţi. Rămaţi fără suport de învăţare, soarta elevilor se află acum exclusiv în mâinile profesorilor care se văd nevoiţi să predea suplimentar pentru a acoperi lipsa informaţiilor pe care le oderă un manual.

Redacţia Ghidul Arădean a luat legătura cu mai multe şcoli din municipiu şi judeţ dar şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Arad pentru a afla dacă şi în ce măsură au fost distribuite manualele elevilor de clasa a 5-a şi cum se desfăşoară lucrurile în judeţul nostru. Situaţia şcolilor din Arad nu este cu nimic deosebită faţă de celelalte judeţe. În continuare elevii aşteaptă manualele şcolare, profesorii se plâng că lecţiile puse la dispoziţie prin intermediul compendiumului au fost epuizate iar elevii nu au după ce învăţa pentru teze.

 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Arad a declarat pentru Ghidul Arădean că în acest moment la Arad mai sunt aşteptate un număr de 250 manuale de Biologie şi 97 manuale de Educaţie Socială după care se va începe distribuirea tuturor manualelor pentru toate şcolile din municipiu şi judeţ.

 

În momentul de faţă, cea mai mare parte a manualelor au sosit la inspectorat. Mai aşteptăm manualele pentru două discipline, şi anume 257 manuale de biologie şi 97 manuale pentru  educaţie socială. După primirea acestora, se va stabili un program cu reprezentanţii fiecărei şcoli şi va începe distribuirea lor. S-a luat această hotărâre, de a distribui toate manualele în acelaşi timp pentru a nu pune reprezentanţii şcolilor în situaţia neplăcută de a veni de 10 ori la inspectorat a declarat Emilia Soriteu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Arad.

 

Potrivit  purtătorului de cuvânt al ISJ Arad, Emilia Soriteu, în maxim 2 săptămâni procedura de primire şi distribuţie a manualelor fva fi încheiată ceea ce înseamnă că este posibil ca elevii arădeni să intre în posesia manualelor mult aşteptate la peste două luni şi jumătate de la începerea anului şcolar.

 

Toată această degringoladă se întâmplă  în condiţiile în care ministerul educaţiei şi-a asumat faptul că până în data de 17 noiembrie, toate manualele necesare vor ajunge în unităţile de învăţământ însă până în acest moment au fost livrate doar manualele la Educaţie Fizică, Educaţie Tehnologică, TIC şi Engleză. Cât despre Liviu Pop, acesta promite în continuare că eşevii vor avea toate manualele necesare, ameninţând totodată editurile că vor fi sancţionate pentru toate aceste întârzieri.