Sentinţă fără precedent! Un bărbat, condamnat la închisoare cu executare pentru cruzime faţă de animale

Data publicare: Joi, 16 Noiembrie, 2017 Total: 1190 accesari

Sentinţă fără precedent! Un bărbat, condamnat la închisoare cu executare pentru cruzime faţă de animale

Premieră în România! Judecătoria din Tulcea a dispus pedeapsa de 6 luni de închisoare cu executare pentru un bărbat, pentru uciderea unui animal care potrivit rechizitoriului, nu reprezenta niciun pericol.

 

Bărbatul a ucis cu sălbăticie prin repetate lovituri de cuţit un câine legat în lanţ, motiv pentru care magistraţii au decis ca bărbatul să îşi petreacă următoarele 6 luni în spatele gratiilor pentru cruzimea de care a dat dovadă. Un motiv temeinic pentru decizia judecătorilor a fost şi faptul că bărbatul nu a prezentat nici măcar cea mai mică urmă de regret pentru fapta sa iar în trecut, omul a avut mai multe antecedente de violenţă în familie.

 

Este incontestabil faptul că, inculpatul s-a manifestat cu cruzime asupra câinelui care nu prezenta nicio amenințare (întrucât era în lanț și mai mult decât atât într-un padoc), lovindu-l în mod repetat cu un cuțit, în scopul vădit de a-l ucide.

 

În aceste condiții, având în vedere circumstanțele săvârșirii infracțiunii, persoana inculpatului și pentru ca pedeapsa să-și atingă scopul punitiv și represiv – se va dispune condamnarea acestuia la o pedeapsă de 6 luni închisoare.

 

În temeiul art.60 Cod penal, se va dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

 

Instanța a perceput faptul că, inculpatul nu are nicio urmă de regret în privința infracțiunii săvârșite. Conduita inculpatului este revoltătoare și impune o pedeapsă exemplară.

Pedeapsa astfel stabilită reprezintă atât un mijloc de coerciție penală dar și de reeducare a inculpatului care a derapat în mod semnificativ de la normele de conduită socială.

 

Nu în ultimul rând s-a avut în vedere și scopul prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni atât în ceea ce-l privește pe inculpat cât și în privința celorlalți destinatari ai legii penale.

Prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni nu se rezumă numai la împiedicarea inculpatului de a repeta alte încălcări ale legii penale, dar şi atenţionarea celorlalţi destinatari ai legii penale de a nu comite astfel de încălcări, fiind astfel satisfăcute atât scopul imediat cât și scopul mediat al pedepsei.

Cruzimea de care a dat dovadă inculpatul, în contextul în care animalul nu reprezenta nicio ameninţare, a determinat instanţa de a aprecia că singura pedeapsă aptă de a-și atinge scopul este cea privativă de libertate”,  se arată în decizia instanţei din Tulcea.


Aceasta este prima pedeapsă cu executare într-un caz de violenţă împotriva animalelor, din România. Până în prezent, au mai existat pedepse cu închisoarea însă instanţele au decis ca inculpaţii să îşi primească pedeapsa cu suspendare.