Guvernul isterizează din nou opinia publică! Funcţionarii cercetaţi pentru corupţie nu vor mai putea fi suspendaţi din funcţii

Data publicare: Marti, 14 Noiembrie, 2017 Total: 4865 accesari

Guvernul isterizează din nou opinia publică! Funcţionarii cercetaţi pentru corupţie nu vor mai putea fi suspendaţi din funcţii

O nouă lege adoptată de Guvern isterizează românii!  Deputaţii puterii au decis marţi, 14 noiembrie ca funcționarii publici trimiși în judecată să rămână în funcții.

 

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, marți, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și șapte abțineri, un proiect UDMR care prevede modificarea statutului funcționarilor publici. Una dintre modificări le va permite funcționarilor publici trimiși în judecată pentru fapte de corupție, să rămână în funcții, fiind eliminată posibilitatea suspendării lor.

 

În plus, funcționarii publici deja suspendați din funcție în momentul trimiterii în judecată își vor relua activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Proiectul a fost adoptat iniţial de Parlament în iunie 2016 însă a fost întors înapoi în Parlament de către preşedintele ţării, Klaus Iohannis care a cerut o reexaminare a legii, invocând mai multe decizii ale Curții Constituționale.

 

Potrivit deciziilor CCR invocate de către Preşedinte, sancțiunea administrativă a suspendării raporturilor de serviciu ale funcționarului public din funcția publică pe care o deține, în cazul în care a fost trimis în judecată pentru anumite infracțiuni, are ca finalitate protejarea autorității sau instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de funcționar.

 

Guvernul Tudose a considerat nejustificată cererea preşedintelui astfel că legea a fost adoptată cu o largă majoritate din partea deputaţilor PSD-ALDE şi UDMR în timp ce aleşii de la PNL s-au opus vehement acestui demers.

 

Aleşii PSD au invocat prezumţia de nevinovăţiei sugerând că ancheta justiţiei nu poate împiedica o persoană să nu mai muncească.


După votul de astăzi a deputaţilor, legea va fi trimisă înapoi la administraţia prezidenţială iar preşedintele, potrivit Constituţiei, va trebui să o aprobe în actuala formă aleasă de Guvern.