Peste 900.000 bancnote false fabricate la Oradea, însumând 28 milioane de euro, confiscate de poliţiştii italieni

Data publicare: Marti, 14 Noiembrie, 2017 Total: 4302 accesari

Peste 900.000 bancnote false fabricate la Oradea, însumând 28 milioane de euro, confiscate de poliţiştii italieni

Peste 900.000 de bancnote euro false, cu valoarea echivalentă a 28 milioane de euro, au fost confiscate de autorităţile italiene luni, 13 noiembrie.

 

Banii erau produşi în imprimerii clandestine din Italia şi România, mai exact la fabrica de bani falşi descoperită în 2014 la Oradea.

În total, au fost confiscate 939.775 bancnote false - de 10, 20 şi 50 de euro.

 

Informaţia a fost dată luni de către autorităţile italiene care spun că au fost arestate şi 13 persoane care erau în legătură directă cu fabricarea şi plasarea banilor pe piaţă.

 

Lovitura dată de carabinieri mafiei, face parte dintr-o amplă anchetă demarată în urmă cu mai mulţi ani, timp în care italienii au făcut mai multe arestări şi au confiscat mai multe imprimante, tiparniţe vopsele dar şi bani falşi, din mai multe locaţii.

"În cursul anchetei, au fost descoperite trei tiparniţe ilegale, dintre care una în România, echipate cu maşinile şi instrumentele necesare pentru fabricarea de bancnote false", a informat poliţia italiană într-un comunicat dat presei din peninsulă.


Potrivit rechizitoriului întocmit de carabinieri pe baza probelor adunate,, falsificatorii căutau locaţii ferite de ochii curioşilor în care puneau tiparniţele în funcţiune timp de 10- 15 zile după care mutau întreaga activitate într-o altă locaţie pentru a nu trezi suspiciuni.

 

Activităţile de verificare şi supraveghere, efectuate de Procuratura din Napoli şi de Direcţia regională antimafia, au început în anul 2012, finalizându-se luni printr-o operaţiune care a permis identificarea membrilor grupului infracţional care avea puncte de lucru în regiunea italiană Campania şi în România.

 

În septembrie, 2014, procurorii DIICOT au făcut percheziţii în mai multe locuri din Oradea, inclusiv la o hală din Episcopia Bihorului. Anchetatorii au găsit atunci aproximativ 13 milioane de euro falşi, în bancnote de 50 şi 100 de euro, precum şi două tiparniţe, cu tot cu cerneala şi matriţele aferente fabricării banilor.