Majorarea salariilor şi a pensiilor, anulată de tăvălugul scumpirilor din ultimele luni

Data publicare: Vineri, 10 Noiembrie, 2017 Total: 1816 accesari

Majorarea salariilor şi a pensiilor, anulată de tăvălugul scumpirilor din ultimele luni

Majorarea salariului minim pe economie şi al punctului de pensie au fost practic anulate de valul de scumpiri din ultima perioadă, arată un studiu al INS.

Un calcul simplu realizat de Institutul Naţional de Statistică arată că deşi salariul minim pe economie a fost crescut la începutul anului, de la 1250 lei la 1450 LEI BRUT, puterea de cumpărare a românilor a scăzut, astfel că românii se descurcă din ce în ce mai greu.

 

De vină pentru această situaţie, spun specialiştii, este chiar Guvernul care a majorat salariile şi pensiileîn mod iresponsabil, pornind un adevărat efect de DOMINO în economia reală. După ce a majorat peste măsură salariile în sectorul bugetar, companiile de stat s-au trezit că nu au destui bani pentru plata acestora astfel că au cerut ajutor de la Guvern care a fost nevoit să crească taxele, impozitele şi accizele la energie pentru plata propriilor angajaţi, lucru resimţit din plin de către sectorul privat, deja impovărat şi el de creşterile salariale dictate de Guvern.

 

Pentru a putea face faţă salariilor majorate, contribuţiilor către stat mult mai mari, dar şi cheltuielilor curente,  intreprinzătorii privaţi s-au văzul nevoiţi  la rândul lor să crească preţutile produselor sau a serviciilor pe care le prestează. Dacă o mare parte a IMM-urilor au pus lacătul pe firme generând astfel şomaj, marile companii au supravieţuit prin creşterea valorii adăugate produselor şi împrumuturi de la companiile-mamă, fapt ce a generat creşterea Euro în faţa Leului.

 

Supraacciza la carburanţi a crescut preţurile în domeniul transporturilor, în timp ce  majorarea preţului la gaze naturale şi electricitate a obligat marile magazine să crească preţul alimentelor deja afectat de creşterea preţului la transporturi.

 

Dacă benzina şi motorina s-au scumpit cu aproape 1 leu pe litru în ultimele două luni, preţul alimentelor a explodat şi el.

Ouăle şi untul au fost alimentele cu cea mai mare creştere a preţului. Acestea au  devenit adevărate delicatese pentru români după ce şi-au dublat preţul. Un ou costă 80 de bani iar în unele magazine sare de un leu în timp ce un pachet de unt a ajuns să coste între 13 lei şi 18 lei.

 

Carburanţii s-au scumpit şi ei cu 18% astfel că pentru un plin, românii scot în medie cu 50 lei mai mult faţă de luna august.

Preţul citricelor s-a majorat cu 21%, excepţie făcând lămâile care şi-au dublat preţul de la 4,5 lei/kg la 9-10 lei, în timp ce fructele autohtone s-au scumpit în medie cu 14%. Transportul public s-a scumpit în mai toată ţara între 10% şi 30% în timp ce preţul unui bilet de avion a ajuns să coste cu 20% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Legumele s-au scumpit şi ele în medie cu 8% în timp ce brutarii au anunţat majorări la preţul pâinii cuprinse între 10 şi 20 de procente începând din iarnă.

 

Niici utilităţile nu au scăpat de tăvălugul scumpirilor astfel că românii plătesc cu 12% mai mult pentru energia electrică, faţă de acum şase luni şi 7% mai mult pentru gazele naturale.

 

Punctul de amendă, care reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie,  s-a majorat şi el odată cu majorarea salariului minim astfel că cea mai mică amendă în prezent este de 145 lei.

 

Adunate şi puse cap la cap, scumpirile generate de creşterea forţată a salariilor, însumează costuri mai mari pentru traiul de zi cu zi, costuri care potrivit INS, depăşesc câştigurile rezultat din creşterea salariilor chiar şi cu 15% în unele cazuri.