Revoluţia Fiscală a Guvernului are efecte! Cel mai slab Leu din ultimii 5 ani!Vin noi scumpiri!

Data publicare: Joi, 09 Noiembrie, 2017 Total: 1165 accesari

Revoluţia Fiscală a Guvernului are efecte! Cel mai slab Leu din ultimii 5 ani!Vin noi scumpiri!

Leul s-a depreciat joi față de euro, moneda comunitară ajungând la 4,6279 unități pentru un euro, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani.

Deprecierea vine după ce Guvernul a adoptat ieri ”Revoluția fiscală”, respectiv trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, impozitarea cu 1% din cifra de afaceri a firmelor cu vânzări sub un milion e euro și taxarea multinaționalelor.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,6279 lei/euro, 3,9865 lei/dolar, 3,9870 lei/franc elveţian. Pe piaţa interbancară, în jurul orei 13, înainte de anunţul cursului oficial de la BNR, euro a sărit peste 4,63 lei, pe piaţa interbancară. Aurul atinge maximul ultimelor două luni, spun cei de la economica.net.


Euro crește la 4,62 lei, față de 4,61 lei, cursul BNR anunţat ieri şi atinge maximul ultimilor cinci ani şi trei luni. Mai precis, leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 3 august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro. Pe 10 octombrie, moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni (4,5729 lei/euro faţă de 14 august 2017 4,5710 lei/euro).

Dolarul rămâne la 3,98 lei, aproape de cursul de ieri anunţat de BNRşi atinge un nou maxim al ultimelor patru luni.  Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

 

Se anunţă noi scumpiri

Scăderea leului în fața principalelor valute înseamnă scumpirea bunurilor importate, precum alimentele. De asemenea înseamnă că românii vor plăti mai mult la ratele pentru creditele în euro, pentru chirii sau pentru abonamentele la telefonie, care sunt listate în euro de către companii.

De partea cealaltă, deprecierea în fața dolarului se traduce prin scumpirea carburanților, deoarece cotațiile internaționale ale acestora depind de dolar și de barilul de țiței, care este tranzacționat tot în dolari.

Concomitent, un dolar mai puternic înseamnă și scumpirea electronicelor și hainelor importate din Asia, acestea fiind tranzacționate tot în dolari.

Scumpirile sunt confirmate şi de Guvernatorul Băncii Naşionale, care a afisrmat că: „în 2018 prețurile vor crește mai repede decât se anticipase”