Lovitură dată de Guvern şoferilor cu maşini second hand! ITP va deveni obligatorie în fiecare an

Data publicare: Miercuri, 08 Noiembrie, 2017 Total: 2799 accesari

Lovitură dată de Guvern şoferilor cu maşini second hand! ITP va deveni obligatorie în fiecare an

Românii care au profitat de eliminarea taxei auto şi  şi-au cumpărat autoturisme second hand de peste hotare se văd acum prinşi în capcana guvernanţilor.


Guvernul PSD-ALDE a eliminat taxa auto care se aplica autoturismelor înmatriculate pentru prima oară în România astfel că zeci de mii de români şi-au cumpărat după posibilităţi autoturisme second hand aduse de peste hotare.


Numai că Guvernul a decis să reintroducă taxa auto împreună cu un pachet de legi care loveşte în plin bugetul românilor care şi-au achiziţionat maşini vechi. Pe lângă reintroducerea taxei auto, Guvernul ia în calcul şi o impozitare progresivă a autovehiculelor în funcţie de vechimea acestora. În plus, posesorii de autoturisme vechi ar putea avea noi obligaţii începând cu 1 ianuarie 2018.

 

Marţi, 7 noiembrie a fost discutată în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților propunerea de modificare legislativă promovată de către Registrul Auto Român (RAR) potrivit căreia mașinile mai vechi de 12 ani ar urmă să fie prezentate pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP) în fiecare an și nu o dată la doi ani, așa cum se întâmplă acum. Propunerea a primit votul Senatului, prima cameră sesizată.

Această măsură este menită să combată tendința de îmbătrânire a parcului auto activ, constatată încă din 2009, când vechimea medie a parcului auto activ era de 8,5 ani, spune Claudiu Mija, șef de departament în cadrul RAR.

 

"RAR a propus criteriul vechimii de peste 12 ani pentru o aplicare mai facilă, pentru a evita tendința de fraudare a odometrului, adică, pe românește, măsluirea kilometrajului, și având în vedere că parcursul mediu anual al autovehiculelor în România este de puțin sub 13 mii de kilometri" explică Mija.

 

Astfel, pe lângă impozitul progresiv, românii cu autoturisme vechi ar putea fi obligaţi să scoată bani din buzunar în plus, în fiecare an, pentru efectuarea ITP.