Guvernul a împrumutat încă 300 milioane de lei de la bănci

Data publicare: Miercuri, 08 Noiembrie, 2017 Total: 1132 accesari

Guvernul a împrumutat încă 300 milioane de lei de la bănci

Guvernul nu mai ştie de unde să scoată bani pentru plata salariilor şi a pensiilor crescute şi a mai făcut un împrumut de pe piaţa bancară privată la o dobândă enormă faţă de cat ar fi normal în cazul unei astfel de tranzacţii. Ministerul Finanţelor Publice a plasat luni o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 milioane lei, cu scadenţa în 2024 şi o dobândă de 3,88% pe an.


Pentru că băncile au anunţat că nu vor împrumuta Guvernul, Ministerul Finanţelor s-a văzut obligat să ofere o dobândă mai mare pentru a primi banii necesari. Noua ofertă a fost una tentantă pentru bănci, astfel că la licitaţie au participat şase dealeri primari.


Din valoarea nominală adjudecată, suma oferită de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 298 mil. lei, iar ofertele necompetitive au totalizat 1,4 mil. lei. Randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,88%.

Volumul total al cererii a fost de 541,4 mil. lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 540 mil. lei, în timp ce ofertele necompetitive au totalizat 1,4 mil. lei. Rata cuponului a fost de 3,25%.  

 

Nu este pentru prima oară când Guvernul condus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE se împrumută pentru a acoperi promisiunile electorale. De la începutul anului 2017, Guvernul s-a îndatorat cu peste 7 miliarde de euro, sumă comparabilă cu datoriile României făcute pe vremea când economia era lovită în plin de criza financiară globală.

 

 

Până la finalul anului 2017, Guvernul Tudose intenţionează să facă şi alte împrumuturi pentru a cârpi găurile din buget făcute în urma creşterilor de salarii din sectorul de stat.

Potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat Guvern, Ministerul Finanţelor intenţionează să emită titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni.