Echilibristică între bugetul statului şi promisiunile electorale! Află ce înseamnă concret revoluţia fiscală propusă de Guvern!

Data publicare: Marti, 07 Noiembrie, 2017 Total: 1189 accesari

Echilibristică între  bugetul statului şi promisiunile electorale! Află ce înseamnă concret revoluţia fiscală propusă de Guvern!

Socoteala de la Teleorman nu se potriveşte cu cea de la Guvern însă dacă faci piruete fiscale atunci când mergi pe sârmă, atragi atenţia asupra ta şi poate mai uită lumea de hăul de dedesupt.

Fiscul nu a reuşit să colecteze aproape jumătate din suma pe care trebuia să o colecteze iar din această cauză deficitul bugetar al României este cel mai mare din UE, în acest an, în condiţii de creştere economică. Peste 4,5 miliarde de lei, trebuiau să vină din TVA însă incapacitatea Guvernului de a colecta mai mult de jumătate din suma preconizată dovedeşte încă odată proasta colectare şi existenţa evaziunii fiscale.

 

Chiar Guvernul prin vodea ministrului de Finanţe o spune: aproximativ 1,5 milioane de români muncesc la negru ceea ce înseamnă că situaţia aceasta îi face vulnerabili, la mâna patronnilor şi...aproximativ 90 milioane de lei taxe şi contribuţii lipsă la bugetul de stat. O gaură de 90 milioane de lei la un buget de 837 miliarde cât are România, atârnă ca o piatră de moară de gâtul Guvernului care face echilibristică între deficitul bugetar şi promisiunile electorale.

 

Numai că în loc de politici sănătoase şi sustenabile, coaliţia PSD-ALDE a găsit că este mai uşor să facă piruete fiscale, balans şi salturi în gol. Astfel, din 6 contribuţii sociale pe care le plătesc în prezent angajaţii si angajatorii, rămân doar 3; 2- CAS şi CASS vor si plătite de angajat iar compania angajatoare va plăti doar o contribuţie asiguratoare pentru concedii medicale în valoare de 2,25%.

 

 

Prin aceste mascarade financiare, Guvernul speră să reducă cu 10% munca la negru şi să aducă la bugetul de stat un plus de 3 miliarde de lei anual.

 

Spectacolul de acrobaţie fiscală îi costă pe români bani din salariu. Mai mulţi consultanţi fiscali au luat în calcul şi scăderea impozitului pe venit şi cu toate astea, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru români.

 

 

 

Un român care are în prezent salariul minim pe economie de 1450 lei şi care va încasa de la 1 ianuarie un salariu minim de 1900 lei, va lua în mână 98 lei în plus faţă de căt încasează în prezent.

 

Problemele apar în cazul salariilor mai mari, acolo unde angajatorul nu poate fi obligat de lege să crească veniturile angajatilor. În cazul unui salariu brut 3000 lei, după aplicarea noului cod fiscal, angajatul va pierde 329 lei lunar faţă de salariul pe care îl încasează în prezent.

 

 

Pe lângă toate aceste acrobaţii, Guvernul taie din contribuţia la Pilonul II de pensii private, la 3, 75% din salariul brut. Calculele specialiştilor în finanţe arată că pensiile private a 7 milioane de români vor scădea. Concret, Guvernul sustrage fiecărui muncitor român, cel puţin 160 lei din contribuţia anuală pentru pensie, în cazul unui salariu minim pe economie iar suma pe care Guvernul şi-o însuşeşte, creşte odată cu salariul brut.

 

 

 

Revoluţia fiscală dată peste noapte înseamnă acrobaţii cu banii românilor! Înseamna 7 milioane de contracte de muncă, ce trebuiesc modificate în mai puţin de două luni, înseamnă presiune financiară imensă pentru companiile cu mulţi angajaţi.

 

Bugetele companiilor pentru anul viitor sunt date peste cap de aceste noi artificii financiare care transformă România dintr-un magnet al investiţiilor străine în sperietoarea companiilor străine- principalul motor al economiei româneşti.

 

Lipsa de predictibilitate fiscală a Guvernului face ca firmele străine să fie mai reţinute atunci când vine vorba de noi investiţii la noi în ţară iar pentru companiile mici şi mijlocii înseamnă pierderea de angajaţi şi chiar falimentul.