UTA, pentru prima dată față în față cu Ripensia într-un meci de campionat. Amintirea unui duel de altădată

Data publicare: Marti, 07 Noiembrie, 2017 Total: 3143 accesari

UTA, pentru prima dată față în față cu Ripensia într-un meci de campionat. Amintirea unui duel de altădată

Miercuri, UTA merge la Timișoara pentru duelul cu Ripensia, ce contează pentru etapa a XVI-a din Liga a II-a. Va fi pentru prima dată când cele două echipe care, cândva, dominau fotbalul românesc, se vor întâlni într-un meci de campionat.

”Ripi”, cum era alintată echipa timișoreană, fusese o adevărată forță a României în perioada interbelică. Prima echipă profesionistă din România a fost campioană în 1932-1933, 1933-1934, 1934-1935 și 1937-1938. Cupa a câștigat-o în 1934 și 1936. Lista marilor fotbaliști ai roș-galbenilor include nume ca Zombory, Pavlovici, Burger, Hoksary, Chiroiu, Wetzer, Sepi II, Deheleanu, Kotormany, Lakatos , Morawetz, Taenzer, Raffinsky, Marksteiner, Bindea, Beke, Ciolac, Schwartz, Dobay. Mai toți internaționali importanți ai României. Dintre ei, Blasius Hoksary (fusese de cinci ori campion și cu Chinezul Timișoara) și Adalbert Marksteiner erau născuți în Arad, iar Alexandru Schwartz, născut în Târgu Mureș, se ridicase fotbalistic tot din orașul de pe Mureș, unde jucase la SG Arad și AMEFA.

Primul campionat de după război – câștigat de ITA - regăsea Ripensia în liga secundă, pentru ca în 1948 (tot ITA a fost triumfătoare) să iasă cu totul din peisajul fotbalistic. Timp de câteva decenii.

Totuși, în acei ani de demult, a existat un prim duel cu caracter oficial între formația arădeană și cea de pe malul Begăi. S-a întâmplat pe 19 martie 1948, la Timișoara, și conta pentru șaisprezecimile Cupei României.

”După un joc foarte frumos, în cursul căruia ITA și-a manifestat superioritatea tehnică, iar Ripenia a servit o replică deosebit de viguroasă, furnizând de multe ori un joc la înălțimea reputației adversarului, echipa arădană a învins cu 3-1 (2-0), prin golurile marcate de Bonyhadi (FOTO) în minutele 6, 41 și 78. Ripensia a redus handicapul prin Toth, care a transformat în min. 83 un penalty. S-au remarcat Reinhardt, Pall, Băcuț, Petschovsky / Zaris (cel mai bun din 22), Toth și Jurcă. Dl. Recheșan a condus slab echipele”, nota ziarul Sportul Popular, adăugând și distribuțiile din acel joc. ITA: Marki – Slivăț, Farmati – Reinhardt, Pall, Băcuț - Schertz, Mercea, Bonyhadi, Petschovsky, Kovacs. Ripensia: Zaris – Razoa, Toth – Ferenczi, Gergel, Gall – Jurcă, Thierjung, Cioban, Cumpănaș, Hăpreanu. Pentru ITA a fost prima bornă din drumul ce avea să-i aducă în vitrină prima Cupă a României.

Revenirea Ripensiei avea să se producă în 2012 și a fost privită cu simpatie de publicul care saluta revenirea unei echipe de mare tradiție. Timișorenii aveau să se vadă tot în cadru oficial cu UTA pe 11 septembrie 2013, într-un moment în care arădenii erau aproape de sfârșitul unui capitol. Era tot în Cupa României, a fost atunci 3-0 pentru Ripensia.

Ripensia Timișoara – UTA Arad se dispută pe 8 noiembrie, de la ora 19:00.


Preluare UTA Arad