Dublu eveniment în cadrul Universităţii Aurel Vlaicu, la final de săptămână!

Data publicare: Duminica, 05 Noiembrie, 2017 Total: 1361 accesari

Dublu eveniment în cadrul Universităţii Aurel Vlaicu, la final de săptămână!

Dublu eveniment la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad  la finele săptămânii trecute când  a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa unei distinse personalități a culturii românești și s-a punctat deschiderea unei importante conferițe organizată de către Facultatea de Științe Umaniste din cadrul UAV. Au fost prezenți la festivitate președintele CJA, Iustin Cionca, deputatul arădean  Adrian Todor , din partea UVVG, prorectorul,  conf.univ.dr. Cristian Bente și prof. univ.dr. Marius Grec, reprezentanți ai Primăriei Arad și ai altor instituții publice,  profesori și studenți.


Înalta distincție a fost acordată doamnei academician  Cornelia Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin  Brăiloiu” al Academiei Române, despre care conf.univ.dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin menționa  în Laudatio „Este imaginea emblematică pentru cercetarea științifică  în domeniul folcloristicii și considerată, pe drept cuvânt, ambasador al culturii noastre în contexte internaționale de referință pentru dezbaterile majore ale contemporaneității. Este profesionistul desăvârșit care își derulează întreg demersul științific în cadrele rigorii academic” . Membru al Academiei Române din anul 2009, doamna Sabina Ispas s- a afirmat ca unul din cei mai înzestrați folcloriști și etnografi români, contribuind la promovarea valorilor tradiționale ale României peste hotare.


Este o onoare pentru UAV să acorde acest înalt titlu distinsei doamnei academician Cornelia Sabina Ispas, alături de placheta omagială Aurel Vlaicu, ca simbol al aspirațiilor spre înălțimi. Familia UAV este mai bogată din acest moment și suntem încântați să avem alături de noi o personalitate a culturii române, un ambasador al tradițiilor și folclorului românesc” a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.


Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost urmată de deschiderea Conferinței „Aradul în activitățile echipelor monografice conduse de Dimitrie Gusti și organizarea serviciului social studențesc din perioada interbelică‘, conferință derulată în parteneriat cu Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură și Consiliul Județean Arad. Conferința s-a înscris în seria evenimentelor dedicate Centenarului Unirii și a strâns laolaltă personalități ale lumii academice, istorici, etnografi, sociologi. Lucrările s-au derulat la Biblioteca Judeteană, Consiliul Județean și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Invitați speciali: prof.univ.dr. Zoltan Rostas și dr Ionut Butoi de la  Universitatea din București și dr. Dragoș Sdrobiș de la New Europe College.