Internetul sau Trinetul?! Google și Facebook fac 70% din traficul realizat pe internet astăzi

Data publicare: Duminica, 05 Noiembrie, 2017 Total: 1944 accesari

Internetul sau Trinetul?! Google și Facebook fac 70% din traficul realizat pe internet astăzi

Internetul a început să moară începând cu anul 2014, pe măsură ce oamenii efectuează tot mai multe activități în ecosistemele Google, Facebook și Amazon, în vreme ce restul site-urilor vor deveni irelevante sau vor depinde de cele trei, scriu cei de la  The Next Web.

 

Dinamica internetului s-a schimbat drastic în ultimii ani, iar acum Google și Facebook acontează 70% din traficul realizat pe internet.

 

Google și Facebook fac 70% din traficul pe internet


Spre exemplu, Google deține, pe lângă cel mai popular motor de căutare din lume, cu o cotă de 60%. În Europa are chiar mai mult, respectiv 92%, și tocmai a fost amendat cu 2,4 miliarde de euro de Comisia Europeană pentru că manipulează rezultatele căutărilor, avantajându-și propriile servicii.

Google mai deține și YouTube – cel mai mare site video de pe internet, Gmail ori Google Play – magazinul de aplicații Android.

Alte proprietăți Google sunt Google Maps, aplicația de trafic Waze ori Blogspot, una dintre cele mai populare platforme de bloguri. Iar mai nou ia cu asalt domeniul inteligenței artificiale.

De altfel, magnatul Rupert Murdoch, patronul trustului de presă News Corp și a companiei de filme 21st Century Fox, spunea că Google este ”un vierme tehnologic” în măruntaiele internetului.

De partea cealaltă, rețeaua socială a Facebook are peste două miliarde de utilizatori, însă compania mai deține și serviciile de chat WhatsApp și Facebook Messenger – fiecare cu peste un miliard de utilizatori, în vreme ce rețeaua de partajare a fotografiilor Instagram are la rândul său peste 700 de milioane de utilizatori.




Ce se întâmplă pe internet în fiecare minut



Amazon, regele comerțului online

Gigantul Amazon este introdus în calcul la rândul său datorită dominației pe care o are asupra comerțului online. Pe de altă parte, enorm de multe companii din întreaga lume își țin site-urile pe infrastructura de cloud computing a Amazon.

De asemenea, Amazon deține la rândul său o serie de servicii online foarte populare, cum ar fi serviciul de filme Amazon Prime Video, site-ul de transmisii de jocuri Twitch, Audible – cel mai popular loc pentru cărți audio sau Kindle Store – cel mai mare serviciu de achiziție de cărți electronice din lume. Iar mai nou asistentul virtual Alexa ia cu asalt fiecare aspect al vieții noastre.

Presa, dependentă de giganții IT

De atlfe, TNW publică lista celor mai vizitate site-uri și aplicații în America Latină, iar în top 10 singura excepție notabilă este Snapchat.

În SUA, clasamentul traficului pe 2016 este următorul: site-uri Google, Facebook, Yahoo!, site-uri deținute de Microsoft (MSN, Bing, Linkedin), site-uri Amazon, grupul Comcast/NBC Universal, concernul media CBS Interactive, AOL, Apple și trustul de presă Time Inc.

Ei bine, AOL și Yahoo sunt acum ambele sunt umbrela grupului telecom Verizon. În afară de câteva grupuri media, restul sunt companii de tehnologie.

Numai că presa este dependentă de Facebook și Google pentru trafic, de la postările în social media la SEO.

Publicația notează că internetul nu mai reprezintă acum viziunea inițială a lui Sir Tim Berners-Lee, creatorul său. Acesta dorea un spațiu multilateral pentru publicarea și consumarea de informații, fără ca acesta să depindă de o singură parte.

Acum depinde de trei…

Urmează ”Trinetul”

De aici și numele de ”Trinet”, dat de publicația citată. Cel mai bine ilustrează acest lucru acest grafic, care explică ce se întîmplă pe internet în fiecare minut.


TNW arată că furnizorii de internet vor ajunge să ofere utilizatorilor abonamente speciale pentru accesul la serviciile Google, Facebook și Amazon, care oricum sunt cele mai vizate de oamenii simpli.

Iar pentru accesul la restul internetului va trebui să plătești separat, eventual un abonament mai mare.

De altfel deja un astfel de model există deja în Portugalia.


Concluzia predictibilă?

Rețelele de internet nu vor dispărea prea curând. Însă Web-ul, adică site-urile de pe el, își vor pierde importanța, iar lumea va gravita în ecosistemele giganților online…