Trei deţinuţi condamnaţi pentru viol, tâlhărie şi trafic de persoane, eliberaţi din închisoare în urma unei erori

Data publicare: Duminica, 05 Noiembrie, 2017 Total: 2177 accesari

Trei deţinuţi condamnaţi pentru viol, tâlhărie şi trafic de persoane, eliberaţi din închisoare în urma unei erori

Legea recursului compensatoriu produce haos în sistemul penitenciar.
Trei deţinuţi încarceraţi în penitenciarul Giurgiu pentru fapte grave de încălcare a legii au fost eliberaţi în urma unei greşeli de procedură.

 

Cei trei erau închişi pentru viol, tâlhărie şi trafic de persoane şi stăteau în condiţii care îndeplinesc standardele europene însă dintr-o greşeală, celula celor trei a fost încadrată ca fiind neconformă standardelor europene. Cei trei au beneficiat de legea recursului compensatoriu care prevede scătedea a 6 zile din pedeapsă pentru fiecare lună petrecută în penitenciar în celule supraaglomerate, cu igrasie sau fără lumină naturală.

 

Greşeala a fost sesizată de către autorităţi după eliberarea celor trei.
Doi dintre ei s-au întors în celulă, dar al treilea, condamnat pentru trafic de persoane, a dispărut fără urmă. Autorităţile l-au dat în urmărire generală însă există informaţii că acesta ar fi părăsit deja ţara la doar câteva zile după ce a fost eliberat.

 

Conducerea penitenciarelor face o anchetă, în timp ce liderii sindicali cred că toate dosarele ar trebui reverificate.

"Trei persoane private de libertate au fost puse în libertate, deşi nu trebuia. Important de spus e că două au fost deja reîncarcerate. Pentru al 3-lea încă se desfășoară măsuri în vederea încarcerării. Există totuşi posibilitatea ca acest caz să nu fie singular iar astfel de greşeli să se fi produs şi la alte penitenciare"  a declarat subinspectorul de penitenciare Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al ANP.

 

În ultimele două săptămâni, peste 600 de condamnaţi au ieşit pe porţile închisorilor din România. Sunt cei care au primit câte 6 zile de libertate pentru fiecare lună petrecută după gratii în condiţii improprii.
Autorităţile se declară depăşite de situaţie şi spun că nu se aşteptau la un număr atât de mare de deţinuţi eliberaţi. Chiar şi Tudorel Toader, cel care a iniţiat legea a declarat că numărul deţinuţilor eliberaţi este surprinzător de mare