Medicii români vor ieşi la pensie mult mai târziu

Data publicare: Joi, 02 Noiembrie, 2017 Total: 1266 accesari

Medicii români vor ieşi la pensie mult mai târziu

Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care vârsta de pensionare a medicilor creşte de la 65 de ani, cât este stabilită în prezent, la 67 de ani.



Votul a fost dat în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, iar proiectul a trecut fiind susţinut de către aleşii PSD şi ALDE,  în timp ce deputaţii opoziţiei prezenţi în plen, au votat împotrivă iar unii au ales să se abţină de la vot.

 

Motivația din spatele majorării vârstei de pensionare este lipsa de personal medical din România, potrivit comentariilor din proiect. Noua lege permite cadrelor medicale să profeseze în spitale private, chiar şi după ce se pensionează.


Ca și acum, cu titlu de excepție, medicii din spitalele publice și medicii de familie vor putea să-și desfășoare activitatea la stat, în continuare, dacă obțin un aviz anual pentru asta. Numai că, potrivit proiectului, pentru a obține derogarea, medicii vor trebui să vină și cu o asigurare de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională.

 

Liberalii s-au declarat împotriva acestui proiect de lege spunând că preferabil ar fi ca Guvernul să îli concentreze atenţia asupra condiţiilor din spitale şi a salariilor care îi fac pe medici să părăsească sistemul sanitar românesc de stat.