Peste 500.000 de sindicalişti se pregătesc de proteste împotriva Guvernului

Data publicare: Joi, 02 Noiembrie, 2017 Total: 1066 accesari

Peste 500.000 de sindicalişti se pregătesc de proteste împotriva Guvernului

Confederaţia sindicală  CNSLR Frăţia a anunţat că au fost începute demersurile pentru declanşarea unei greve generale grevei generale în toate domeniiţe în care activează sindicatul. Confederaţia sindicală reprezintă interesele a 500.000 de angajaţi din domenii diverse, de la sănătate la comunicaţii, transporturi şi industria lemnului. Sindicaliştii se tem că salariile vor scădea de anul viitor atât la stat, cât şi la privat.

 

Principalul motiv de nemulțumire este trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, fapt ce va duce, conform CNSLR Frăția, la scăderea tuturor salariilor şi pierderea unor locuri de muncă.

 

Este nevoie, totuşi, de schimbat contractul de muncă pe care îl are angajatul sau poate făcută o anexă la acest contract. La acel moment, omul va vedea dacă va câştiga sau va pierde. Partea guvernamentală merge pe această variantă, că nimeni nu va pierde nimic. Sindicatele sunt la mijloc şi sunt nemulţumite pentru că trebuie să apere drepturile sindicaliştilor. Iar de partea celalaltă, angajatorii sunt şi ei, am văzut, împărţiţi. Dacă astăzi spune unul că va plăti pentru ei în continuare şi nu va pierde nimic, cum s-a întâmplat până acum, alţii nu sunt de aceeaşi părere”, a declarat la Digi24 Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a încercat să preîntâmpine o eventuală mişcare sindicală şi a dat asigurări în timpul unei intervenţii televizate de miercuri, că salariile nu vor scădea în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Aceasta l-a acuzat pe preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, că "interpretează, ca de obicei, vorbele” reprezentanţilor Guvernului şi ale patronatelor.

 

Mai mult, ea susţine că patronatele apreciază prevederile noului Cod Fiscal, considerând că "aduc foarte multe facilităţi mediului de afaceri”.

 

Marea grevă care ar putea bloca întreaga activitate a statului va fi declanşată imediat după strângerea a 500.000 de semnături din partea membrilor CNSLR Frăţia iar singurul mod în care Guvernul ar putea evita protestele de stradă ar fi să renunţe la ideea de a transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat.