Pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi în perioada următoare

Data publicare: Duminica, 29 Octombrie, 2017 Total: 2676 accesari

Pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi în perioada următoare

Pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi în viitorul apropiat! Anunţul a fost făcut de către Aurel Popescu, președintele ROMPAN, vineri, în cadrul unei vizite la târgul agricol Indagra.


Cauzele pentru care vom plăti mai mult pentru o franzelă sunt creşterile de salarii dictate de către Guvern, scumpirea carburanţilor, a energiei electrice, a gazelor naturale, spun oficialii patronatului din morărit şi panificaţie ROMPAN. Majorările, însă, nu se opresc aici, pentru că sunt programate noi creşteri salariale începând cu 1 ianuarie 2018, motiv pentru care brutarii se văd obligaţi de împrejurări să crească preţurile.


Un alt motiv pentru care preţul pâinii ar urma să crească este constituit de impozitarea contractelor part time la nivelul salariului minim pe economie, fapt ce a dat peste cap cheltuielile multor producători de pâine.


Aceştia spun că au mulţi angajaţi cu jumătate de normă, oameni de care e nevoie doar la scoaterea pâinii din cuptoare, şi la ambalare, proces care durează doar câteva ore iar plata integrală pentru un astfel de post nu ar fi justificate.

 

Pâinea nu s-a scumpit din septembrie 2013, acum a început să se scumpească, forţa de muncă a crescut, gazul, energia... Asta este, nu avem ce face”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN într-o intervenţie televizată.


Cea mai mare problemă în momentul de faţă este problema cu forţă de muncă, nu mai găsim oameni să muncească, iar acum, dacă salariul minim creşte la 1.900...e greu. O să scumpim categoric”, a spus reprezentantul producătorilor de pâine.

Nu se ştie încă exact cu cât vor fi mărite preţurile la pâine şi produsele de panificaţie însă cel mai probabil acestea vor creşte cu un procent cuprins între 5% şi 15%.

 

Dacă în prezent o pâine de un kilogram ajunge pe masa românilor cu un preţ mediu de 3 lei, în viitorul apropiat, preţul acesteia va putea ajunge chiar şi la 3,5 lei.

Românii ar putea resimţi creşterile de preţuri aplicate pâinii şi produselor de panificaţie chiar la începutul acestei ierni , atunci când costurile de producţie şi transport vor creşte şi ele.