Pompierii arădeni, intervenţie la -50 Grade Celsius pentru remedierea unei scurgeri de amoniac

Data publicare: Sambata, 28 Octombrie, 2017 Total: 1167 accesari

Pompierii arădeni, intervenţie la -50 Grade Celsius pentru remedierea unei scurgeri de amoniac

O companie din judeţul Arad care se ocupă de întreţinerea instalaţiilor frigotehnice a avut nevoie de ajutorul pompierilor de la ISU Arad, după ce într-una dintre încăperi s-a constatat o scurgere de amoniac, substanţă cu efect iritant care poate să constituie un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor.  Pompierii au intervenit cu echipamente speciale pentru a limita efectele provocate de amoniacul scurs.


Incidentul s-a produs în seara zilei de vineri iar a
pelul la 112 a fost făcut de muncitorul aflat în tură care asigura mentenanța instalaţiei, după ce a şimţit un puternic miros înţepător.


Pompierii au sosit de urgenţă la faţa locului, au izolat zona şi au trecut de urgenţă la închiderea instalaţiei. Din cauza scurgerii de amoniac, pompierii arădeni au fost nevoiţi să lucreze la temperaturi care au atins chiar şi minus 50 de grade celsius. Din cercetările pompierilor la faţa locului a reieşit faptul că de vină pentru scurgerea de substanţă chimică periculoasă a fost  un robinet al instalaţiei care s-a fisurat.


”Opt pompieri din cadrul Detaşamentului ISU Arad au ajuns imediat la faţa locului. Salvatorii au pătruns în încăpere cu ajutorul aparatelor de respirat şi echipamente speciale. Misiunea nu a fost însă uşoară, pentru că amoniacul scăpat de sub control a creat temperaturi mai mici de minus 50 de grade Celsius”
, spune, pe pagina de Facebook a instituției, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Din instalaţia tehnologică ce aparţine de compania SC RADAN SA, s-a scurs o cantitate de circa 200 de kilograme de amoniac. Din primele cercetări rezultă că în timp ce încerca să remedieze o avarie, angajatul firmei care asigura mentenanța instalației a constatat că s-a provocat o scurgere puternică. Bărbatul s-a panicat și a părăsit încăperea. El a cerut ajutorul pompierilor. Pe timpul intervenției s-a luat legătura și cu directorul firmei de mentenanță, care a recomandat închiderea tuturor robineților de la instalație. Nicio persoană nu a fost rănită.