La noapte se schimbă ora! România dă ceasurile înapoi şi revine la ora de iarnă

Data publicare: Sambata, 28 Octombrie, 2017 Total: 1300 accesari

La noapte se schimbă ora! România dă ceasurile înapoi şi revine la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înapoi iar ora 4.00 devine ora 3.00.  Se încheie astfel orarul de vară, care a debutat în ultima duminică a lunii martie.  Odată cu schimbarea orei, se revine la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale, iar diferenţa faţă de Timpul Universal GMT este din nou de 2 ore.

 

În România, sistemul de alternare a ceasului la ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932, cu scopul de a profita cât mai mult de lumina naturală însă, în 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

 

Singurele ţări din Europa care nu recurg la schimbarea orei de vară, rămânând tot parcursul anului pe fusul orar de iarnă sunt Islanda şi Rusia. Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, trecerea la ora de vară la începutul primăverii determină o scădere a consumului de energie electrică cu aproximativ 3,5% însă este benefică şi prin perspectiva faptului că accidentele rutiere sunt reduse cu aproximativ 2%.


Aceleaşi studii arată însă că trecerea de la ora de vară la ora de iarnă şi invers, poate reprezenta pentru unii oameni un factor de stres şi disconfort pe perioada acomodării ceasului biologic care poate dura chiar şi câteva săptămâni.


CFR Călători a ţinut să precizeze că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători pleacă din staţiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4.00, iar cele care au ora de plecare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.