Efectul Tudorel Toader: Cea mai mare parte a deţinuţilor eliberaţi sunt criminali, violatori şi tâlhari

Data publicare: Vineri, 27 Octombrie, 2017 Total: 1828 accesari

Efectul Tudorel Toader: Cea mai mare parte a deţinuţilor eliberaţi sunt criminali, violatori şi tâlhari

Legea 169/ 2017 care prevede eliberarea mai rapidă a deţinuţilor care au executat pedepse în condiţii grele a făcut ecou în întreaga Europă şi a reuşit să bage spaima în mulţi dintre români.


Potrivit legii, deţinuţii care îşi execută pedeapsa în celule supraaglomerate, fără acces la baie proprie, fără lumină naturală sau care primesc hrană necorespunzătoare standardelor europene primesc un spor de înlesnire a pedepsei cu 6 zile pentru fiecare lună de detenţie.


Legea adoptată de guvernul PSD-ALDE a intrat în vigoare în data de 18 octombrie, evenimentul fiind anunţat chiar de către ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

 

Deţinuţii care au corespuns normelor legii 169/ 2017 prin prisma condiţiilor de detenţie considerate grele au început să iasă pe porţile penitenciarelor din întreaga ţară încă din prima zi fără ca cineva să mai pună problema reabilitării acestora sau integrării lor în societate.

 

Potrivit datelor furnizate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în primele 24 de ore de la adoptarea legii de către Guvern, nu mai puţin de 529 de deţinuţi au fost eliberaţi înainte de termen

Din 529 de deţinuţi eliberaţi în primele 24 de ore, peste jumătate, adică 282 fuseseră încarceraţi pentru furt, furt calificat, tâlhărie. Alţi 44 de deţinuţi încarceraţi pentru viol sau act sexual cu un minor se bucură acum de libertate.

 

Un număr de 33 de deţinuţi încarceraţi pentru omor sau omor deosebit de grav au avut şi ei o detenţie în condiţii grele astfel că au fost eliberaţi încă din prima zi de aplicare a noii legi.

 

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,în primele 10 zile de la data intrârii în vigoare a noilor prevederi, peste 1000 de deţinuţi au fost deja eliberaţi. De noua lege ar urma să beneficieze până la sfârşitul anului 2017,  un număr de 3349 de deţinuţi care se află încă în detenţie.