Primarii PSD, puşi pe jar de votul senatorilor! Alegerile în două tururi aprind spiritele în PSD

Data publicare: Joi, 26 Octombrie, 2017 Total: 1177 accesari

Primarii PSD, puşi pe jar de votul senatorilor! Alegerile în două tururi aprind spiritele în PSD

Sute de primari PSD din ţară se arată nemulţumiţi de faptul că mai mulţi senatori PSD au votat retrimiterea  în comisie a proiectului de lege PNL privind alegerea primarilor în două tururi.

 

Deşi iniţial, propunerea liberalilor a fost considerată ca fiind respinsă din start, acesta având nevoie şi de voturile senatorilor din PSD, luni în plenul Senatului, aleşii au decis cu o largă majoritate retrimiterea proiectului în comisia de specialitate pentru a fi rediscutat.

Senatorii PSD- ALDE puteau respinge proiectul, însă aceştia au votat alături de PNL, retrimiterea lui în comisie, urmând ca după discuţii şi negocieri să fie din nou supus votului în senat.


Vestea că senatorii coaliţiei de guvernare au dat o nouă şansă modificărilor aduse legii electorale s-a răspândit rapid printre primarii PSD din ţară care ar fi cei mai dezavantajaţi de această lege. Aceştia spun că dacă legea va fi adoptată cu sprijinul PSD, vor lua măsuri drastice, putându-se ajunge chiar şi la demisii în masă din partid.

 

PNL a depus pe data de 21 martie un proiect de lege prin care se cere modificarea legii 115 din anul 2015, care prevede alegerea autorităţilor administraţiei publice locale într-un singur tur de strutin.

Legea în actuala formă, spune că învingător este candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi exprimate, fapt ce avantajează partidele mari şi edilii în funcţie care în mod normal, se plasează primii în topul preferinţelor electoratului. Propunerea PNL de revenire la alegeri în două tururi, ar da şansa partidelor mici să se coalizeze împotriva celui mai puternic candidat într-un al doilea tur, fapt ce îi dezavantajează pe mulţi primari PSD însă ar fi în favoarea ALDE, aflaţi şi ei la guvernare.


Dacă modificările propuse de PNL ar întra în vioare, singura modalitate a candidaţilor de a câştiga încă din primul tur ar fi aceea de a obţine 50%+ 1 dintre voturile valabil exprimate.


La ultimele alegeri locale, PSD a ocupat 52,69% din primăriile din ţară în timp ce PNL a ocupat doar 33,92% dintre scaunele de edili.