Semnal de alarmă: CET se închide fără bani de la Guvern!

Data publicare: Joi, 26 Octombrie, 2017 Total: 2268 accesari

Semnal de alarmă: CET se închide fără bani de la Guvern!

Pe marginea prăpastiei: acesta este mesajul noului director al CET, Daniel Doble, faţă de comunitatea locală şi guvernanţi. Directorul a arătat într-un interviu în presa locală că existenţa CET-urilor este o problemă de siguranţă naţională, pentru că furnizează nu doar căldură şi apă caldă, este un furnizor important de energie electrică.

 

Daniel Doble a prezentat în cadrul interviului cifrele ruşinii pentru PSD Arad. Fără să politizeze discuţia, a arătat alocările guvernamentale pentru CET, în ultimii ani. „Dacă vă uitaţi pe un grafic al sprijinului acordat centralei în ultimii opt ani, veţi vedea că Guvernul a acordat peste 81 de milioane de lei CET Arad în 2010, în 2011 sprijinul a scăzut la aproximativ 49 de milioane de lei, apoi aproape că a fost sistat. În anii 2012, 2013, 2015 şi 2017 Guvernul nu a alocat deloc bani pentru CET. Un ajutor semnificativ am primit în 2016, 16 milioane de lei, iar în 2014 am primit 7,7 milioane de lei”, a spus Doble.


Rezultă de aici că guvernările de dreapta au ajutat consistent CET în 2010, 2011, când Aradul a primit 130 de milioane de lei şi în 2016, prin Guvernul Cioloş care a acordat 16 milioane de lei. În schimb, guvernările PSD au acordat Zero sprijin pentru CET, în anii 2012, 2013, 2015 şi 2017. Într-un singur an, s-a acordat o sumă mică, aproximativ 7 milioane de lei, în anul electoral 2014, când premierul PSD era candidat pentru funcţia de preşedinte al României.

 

Directorul CET a desfiinţat ideea răspândită în ultimul timp, cum că Primăria are singură obligaţia să investească la CET. Guvernul este cel care are responsabilitatea siguranţei energetice, poate să facă investiţiile necesare în toate CET-urile care au rămas funcţionale în România. El a arătat că „dacă nu se modifică legea 325 din 2006 şi nu se acordă subvenţie direct la producător, celor care produc în cogenerare, dacă nu se fac investiţii masive, România va rămâne fără CET-uri”.

 

Din fericire, Guvernul nu s-a dezis de responsabilitatea care îi revine pentru funcţionarea CET-urilor, aşa cum o fac cei care vorbesc politic în numele Guvernului. Directorul CET Arad aşteaptă sprijinul promis pentru Arad: “prezent la Arad, ministrul energiei Toma Florin Petcu a spus că Guvernul trebuie să sprijine CET, prin Programul Naţional de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării. Noi vrem acum să trecem de la intenţii bune la fapte concrete”, a declarat acesta în cadrul interviului.


T.B.