Aradul, magnet pentru locuitorii zonelor sărace

Data publicare: Marti, 24 Octombrie, 2017 Total: 2203 accesari

Aradul, magnet pentru locuitorii zonelor sărace

Conform unui raport întocmit de Institutului Național de Statistică (INS), anul trecut, 389.000 de oameni și-au schimbat domiciliul dintr-o localitate a României în alta, tot din România, înregistrându-se cea mai mare migraţie internă din 1991 până în prezent.

 

Principalul motiv al migraţiei populaţiei sunt sărăcia zonelor de provenienţă, lipsa locurilor de muncă dar şi educaţia. Oamenii mingrează în general de la sate la oraşepe puternic industrializate, centrere universitare cu potente economic.

 

Din totalul judeţelor din România, doar 10 reuşesc să atragă constant locuitori din alte părţi, celelalte 31 de judeţe pierzând constant din populaţie.

 

În topul oraşelor considerare un magnet pentru populaţie de află şi Aradul. Potrivit INS,  judeţul Arad alături de judeţele Sibiu şi Timiş sunt singurele din România care au avut o creştere constantă şi neîntrerupăt a populaţiei interne.


Judeţele care înregistrează cea mai mare pierdere a populaţiei sunt din sudul Moldovei şi nordul Munteniei, oamenii din aceste zone migrând în general în Ilfov şi Bucureşti în timp ce judeţele din zona Olteniei pierd locuitori în favoarea judeţelor Timiş şi Arad.

Alături de Arad, Sibiu şi Timiş, doar Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Ilfov au un bilanţ pozitiv când vine vorba de atragerea populaţiei.