Arhitectul Miloș Cristea, creator a mai multor clădiri şi monumente emblematice din Arad, evocat la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol

Data publicare: Marti, 24 Octombrie, 2017 Total: 1479 accesari

Arhitectul Miloș Cristea, creator a mai multor clădiri şi monumente emblematice din Arad, evocat la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol

Joi,26 octombrie 2017, începând cu ora 14.00, Biblioteca Județeană„Alexandru D. Xenopol” Arad va găzdui un eveniment dedicat arhitectului Miloș Cristea, cel care a rămas în memoria arădenilornu doar prin competența profesională de excepție ci și prin dragostea-i nemărginită față de frumusețile orașului de pe Mureș.


Cu acest prilej va fi lansată și cea de-adoua ediție a volumului de dialoguri cu Miloș Cristea, realizat de către jurnalistul Ovidiu Balint. Lansarea volumului „Dialoguri cu arhitectul Miloș Cristea” se va bucura și de prezența a doi distinși arhitecți arădeni, care continuă tradiția excepțională a școlii arhitecturale din partea de vest a României: profesorul universitar doctor Teodor Octavian Gheorghiu și arhitectul Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Arad.


Dincolo de semnalul editorial, manifestarea ce se va derula în Sala „Concordia” se dorește a fi și o dezbatere pe tema extraordinarei moșteniri urbanistice a Aradului, care l-a făcut pe marele nostru istoric național Nicolae Iorga să compare centrul orașului cu celebrul „Ring” vienez.


Miloș Cristea se naște la data de 1 mai, 1931 în Arad. Își începe studiile la Școala Sârbească (în curtea Bisericii Sârbești din Pârneava), după care urmează cursurile Liceului Naţional Moise Nicoară, unde a fost îndrumat de cei mai prestigioși dascăli ai Aradului acelor vremuri.


A urmat cursurile de desen ale Școlii Populare de Artă din Arad, având o vocație de neegalat pentru desen. A fost din start adeptul artelor clasice. Pentru a-și putea susține financiar cursurile de desen, în perioada grea de după război, a lucrat ca lăcătuș mecanic la Fabrica de vagoane ASTRA din Arad.


În 1957 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti beneficiind de instrucția unor mari personalități ale arhitecturii românești interbelice.


După absolvirea facultății s-a reîntors în Arad, unde își va desfășura întreaga activitate până la moartea acestuia. A lucrat pe rând ca șef de proiect, și proiectant principal, gradul I. A îndeplinit funcții de conducere, şef de atelier și director, la Institutul de Proiectări din Arad. A luptat, împreună cu alți colegi arhitecți, ingineri și tehnicieni, pentru înființarea Institutului de Proiectări la Arad.


A deținut funcțiile de președinte al Filialei Arad a Uniunii Arhitecților în perioada 1970-1989, membru în Consiliul de Conducere UA începând cu anul 1971 și a fost membru în Comitetul de Conducere al Uniunii Arhitecților începând cu anul 1990.


Între 1971 și 1983 a fost conferențiar universitar la Secția de arhitectură a Institutului Traian Vuia din Timişoara, Catedra de Sistematizare și Urbanism.

Miloș Cristea s-a stins din viață la 11 august 2003, la vârsta de 72 de ani.

 

Numele marelui arhitect Miloş Cristea este legat de clădiri emblematice din Arad cum ar fi faţada ațada actuală și restructurarea Teatrului de Stat Ioan Slavici, a proiectat Hotelul Astoria, azi, Hotel Continental, a întocmit împreună cu Arhiepiscopia Aradului documentaţia necesară construirii Noii Catedrale Ortodoxe de la Podgoria

 

Tot Miloş Cristea a proiectat Monumentul Eroilor de la Păuliș, a creat Ansamblul monumentelor de pe Faleza Mureșului dar şi Mozaicul de pe platoul Primăriei care se păstrează şi astăzi.