Lipova, oraşul câinilor fără...primar! Haitele de câini au pus stăpânire pe oraş spre disperarea cetăţenilor

Data publicare: Marti, 24 Octombrie, 2017 Total: 5727 accesari

Lipova, oraşul câinilor fără...primar! Haitele de câini au pus stăpânire pe oraş spre disperarea cetăţenilor

Cetăţenii oraşului Lipova sunt terorizaţi de luni de zile de haitele de câini fără stăpân care fac legea în oraş fără ca autorităţile locale să ia vreo măsură.

 

Oamenii spun că se tem să îşi mai lase copii la joacă sau să îi trimită singuri la şcoală din cauza haitelor de câini care de multe ori apar de necăieri şi devin agresivi. Sutele de câini fără stăpân au migrat dinspre zona periferică, spre centrul oraşului, în apropierea pieţelor şi a blocurilor, acolo unde găsesc hrană.

Părinţii şi bunicii se văd nevoiţi să se înarmeze cu bastoane, umbrele şi pietre pentru a se apăra de câini atunci când merg sau vin cu copii de la şcoală.

Situaţia persistă de mai mult timp iar în ultima perioadă, maidanezii par a fi din ce în ce mai numeroşi şi mai agresivi, dat fiind faptul că este sezonul de împerechere.

 

Imagini scandaloase au fost surprinse de către cetăţeni  ai oraşului Lipova , în apropierea Bisericii Ortodoxe, în vecinătatea Pieţei Vechi din centrul oraşului, unde se află şi o şcoală. Oamenii au declarat pentru Ghidul Arădean că deşi au sunat la Primăria Lipova, până în prezent nu s-a luat nici o măsură.

 

Pentru a afla care este situaţia câinilor fără stăpân din oraşul Lipova, Ghidul Arădean a luat legătura cu reprezentanţii Primăriei Lipova care ridică din umeri. Problemele comunităţii par inexistente din scaunul de edil-şef astfel că  primarul nu are o situaţie exactă a numărului câinilor fără stăpân din Lipova însă la nivel de instituţie se vorbeşte de "câteva sute".


Aceştia au declarat că problema este una fără rezolvare şi că oraşul nu are un adăpost propriu pentru câinii fără stăpân, de aceştia ocupându-se hingherii din Arad care vin contra-cost, doar atunci când Primăria din Lipova solicită ajutor.

Anul acesta, hingherii din Arad au fost solicitaţi de trei ori, insufucuent însă pentru a stopa o problemă care a luat o asemenea amploare.

 

Reprezentanta Primăriei Lipova susţine că până în prezent, nu au existat sesizări şi reclamaţii scrise adresate instituţiei, decât apeluri telefonice şi plângeri adresate verbal.

 În încercarea de a afla mai multe detalii legate de felul în care Primăria gestionează o astfel de situaţie, am luat legătura cu persoana delegată să rezolve problema.


"Am făcut o cerere către hingherii din Arad, cea care vin să prindă câinii dar costurile sunt foarte mari astfel că Primăria Lipova îşi permite să îi cheme doar de câteva ori pe an. Urmează ca hingherii din Arad să ne anunţe dacă sunt disponibili iar dacă se poate, să intervină chiar de săptămâna viitoare." a declarat Reprezentantul Mediului din cadrul Primăriei Lipova, delegat să se ocupe de probmela maidanezilor.

 

Autorităţile locale nu au un plan de gestionare a problemei în anii viitori, în schimb, se afundă în birocraţie, şi probabil, aşteaptă ca primele victime ale haitelor de câini să depună sesizări scrise la sediul primăriei Lipova, pentru a conştientiza pericolul la care sunt supuşi cetăţenii.