Senatorul Wiener solicită mai multe teste gratuite pentru nou-născuți

Data publicare: Vineri, 20 Octombrie, 2017 Total: 1765 accesari

Senatorul Wiener solicită mai multe teste gratuite pentru nou-născuți

Mortalitatea infantilă foarte ridicată din România nu este o noutate. Printre multiplele cauze sociale sau educaționale, un aspect ignorat în prezent este testarea insuficientă pentru boli congenitale metabolice, endocrine sau cardiovasculare. Senatorul USR Adrian Wiener interpelează Ministerul Sănătății pentru a afla care sunt măsurile planificate de Guvern și pentru a solicita mai multe teste în beneficiul nou-născuților.


Conform medicului arădean, în țara noastră se nasc săptămânal 5 copii cu deficienţe metabolice, endocrine sau cu malformații cardiace. Programul României de screening neonatal acoperă doar 1 din 3 nou-născuți și în ciuda faptului că are o titulatură națională, acest program se desfăşoară de fapt doar în câteva orașe. Mai grav, în opinia senatorului Wiener, este faptul că sunt testate doar 2 boli, pe când în Ungaria numărul este de 20, Germania peste 30, iar în SUA, unde sistemul medical este diferit, nou-născuții sunt testați gratuit și obligatoriu pentru 21 de boli.


Făcând referire la fondurile nerambursabile pentru programe de depistare precoce a bolilor în valoare de 191 milioane de euro, parlamentarul arădean interoghează Ministerul privind instruirea neonatologilor și dotarea cu eco-cardiografe a maternităților, în vederea efectuării unei evaluări minimale pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale. Wiener dorește să vadă un angajament multi-anual și solicită lărgirea testării nou-născuților pentru boli congenitale, în România.


Multe dintre bolile de care discutăm nu se pot diagnostica ante-natal, și asta într-o țară unde 20% dintre mame nu merg la consult prenatal! De aceea e nevoie de aceste testări multiple la naștere. O minimă evaluare ecocardiografică poate depista malformații și poate salva vieți. Despre asta este vorba în cele din urmă. Este rușinos ca România să aibă doar 2 boli testate, iar vecinii noștri să ofere de 10 ori mai multe cetățenilor săi. Cred că situația se poate schimba. Interpelarea Ministerului este primul pas în acest sens.” a declarat senatorul arădean, doctor Adrian Wiener.