Peste 20% din puşcăriaşi vor putea fi eliberaţi înainte de termen

Data publicare: Miercuri, 18 Octombrie, 2017 Total: 3486 accesari

Peste 20% din puşcăriaşi vor putea fi eliberaţi înainte de termen

Peste 20% din deţinuţii din România vor putea fi eliberaţi înainte de termen din cauza condiţiilor precare de detenţie din penitenciarele româneşti.

Anunţul a fost făcut de către Tudorel Toader care a declarat că Legea recursului compensator care are aplicabilitate începând din data de 18 octombrie 2017 iar până astăzi, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a analizat deja sute de dosare ale deţinuţilor.

 

Decizia face parte dintr-un act normativ numit Legea recursului compensator, care prevede ca fiecărui deținut care a fost închis în condiții improprii, umilitoare, să i se scadă șase zile pe lună din pedeapsă. Legea va intra în dezbatere în parlament  în perioada imediat următoare şi deocamdată este singura soluţie găsită de Guvern pentru depopularea penitenciarelor.

 

Pentru ca un deţinut să beneficieze de o reducere a pedepsei cu 6 zile în fiecare lună, trebuie ca spațiul în care este închis să fie mai mic de 4 mp, să nu aibă acces la activități în aer liber, să nu aibă lumină naturală, aer suficient în celulă sau o ventilație corespunzătoare, să nu poată folosi toaleta în privat. De asemenea, este de ajuns ca pereţii celulei să fie atinşi de igrasie pentru a da şansa deţinuţilor la înlesnirea pedepsei.

 

Ținând cont de faptul că, în acest moment, în închisorile din România sunt 25.798 de deținuți, peste 5.000 de pușcăriași ar putea fi eliberați în baza legii recursului compensator.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a creeat deja comisii care să enelizeze cererile deţinuţilor iar primii puşcăriaşi eliberaţi vor ieşi chiar mâine pe porţile închisorilor.