Legea TVA split devine obligatorie de la 1 ianuarie

Data publicare: Miercuri, 18 Octombrie, 2017 Total: 1261 accesari

Legea TVA split devine obligatorie  de la 1 ianuarie

TVA split, una dintre cele mai controversate legi intrate în vigoare în guvernarea PSD-ALDE devine obligatorie de la 1 ianuarie. Deşi reprezentanţii  mediului de afaceri este de părere că legea nu face altceva decât să creeze birocraţie excesivă şi să pună lacătele pe sediile IMM-urilor, Guvernul a luat hotărârea ca aceasta să devină obligatorie pentru anumite categorii de firme.

 TVA split se va aplica obligatoriu de la 1 ianuarie pentru firmele rău platnice  și societățile aflate  în insolvență. Restul, doar cei care vor să opteze voluntar”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Liberalii cer Guvernului să renunţe în totalitate la această măsură.


Cerem apăsat guvernului să emită OUG pentru abrogarea reglementărilor din OUG prin care au introdus split TVA. Avem strânse zeci de mii de semnături împotriva acestei măsuri”, a spus președintele PNL Ludovic Orban.


Nici companiile româneşti nu sunt de acord cu split TVA. Potrivit unui sondaj realizat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, oamenii de afaceri sunt de părere că sistemul de plată defalcată a TVA trebuie să rămână opţional, pentru a nu afecta economia, mai ales că nu va reduce evaziunea fiscală.


După mai puţin de o lună, firmele care au ales SPLIT TVA ca variantă de plată a contribuţiilor către stat se plâng că sistemul este greoi şi că băncile nu sunt pregătite să efectueze tranzacţiile în timp real, astfel că patronii sunt nevoiţi să piardă timp şi bani pentru a se asigura că şi-au plătit taxele.


Legea Split TVA a intrat în vigoare de la 1 octombrie şi se aplică opţional. Deşi primul ministru Mihai Tudose preconiza că varianta split TVA va fi îmbrăţişată de zeci de mii de companii, puţin peste 200 au ales această variantă de plată.


Mai mult, nici unul dintre cei 11 miniştrii ai cabinetului Tudose care deţin firme sau sunt acţionari majoritari ai unor companii, nu au optat pentru sistemul de plată a TVA-ului prin sistemul SPLIT. Printre aceştia se află şi primul ministru Mihai Tudose care deţine două firme care au rămas cu vechiul sistem de plată al TVA.