Austria va avea cel mai tânăr lider din Europa, iar extrema dreaptă câştigă teren în urma alegerilor de duminică

Data publicare: Luni, 16 Octombrie, 2017 Total: 2974 accesari

Austria va avea cel mai tânăr lider din Europa, iar extrema dreaptă câştigă teren în urma alegerilor de duminică

Aproape 6,4 milioane de cetăţeni cu drept de vot au fost aşteptaţi duminică la urne în Austria, pentru a-şi alege deputaţii după modelul de scrutin proporţional. 

 

După închiderea urnelor şi numărarea a o partre importantă din voturi, Sebastian Kurz,  liderul partidului Popular, va deveni se pare,  cel mai tânăr șef al unui executiv european.

 

Propunerile sale sunt cunoscute la nivel european pentru reticența cu care au fost primite, fiind de multe ori în neconcordanță cu spiritul solidarității europene. Fiind de multe ori împotriva cotelor de migranți de la nivelul UE, el a avut și o propunere privind reglementarea indemnizației copiilor români.

 

Partidului Poporului (ÖVP) din Austria, a cărui lider este chiar Sebastian Kurz, a câștigat cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare de duminică din Austria, reuşind să  fie votat de 30,2% din electorat, conform primelor estimări după închiderea urnelor. Partidul Libertății (FPO), adică extrema dreaptă, a devenit a doua cea mai importantă forță politică, cu 26,8% din totalul voturilor exprimate, în timp ce stânga se situează la o mică distanță, SPÖ fiind votată de 26,3% dintre austrieci.


 

Cum nici unul din partide nu a reuşit să obţină o majoritate confortabilă, în următoarele zile vor urma negocieri pentru formarea unei majorităţi.

 

Sebastian Kurz nu susţine, coform opiniei unui cunoscut jurnalist austriac,  planurile franco-germane de reformă ale UE, iar ideile sale sunt aproape diametral opuse de cele ale lui Emmanuel Macron şi ale Angelei Merkel.