Mai multe adrese au fost luate cu asalt de mascaţi, într-un dosar de cercetare penală privind furtul de artefacte

Data publicare: Marti, 10 Octombrie, 2017 Total: 1370 accesari

Mai multe adrese au fost luate cu asalt de mascaţi, într-un dosar de cercetare penală  privind furtul de artefacte

Poliţiştii criminalişti au descins marţi, 10 octombrie în mai multe locuinţe de pe raza judeţelor Arad, Timiş, Bihor şi Caraş- Severin. Vizate au fost 14 locuinţe din care poliţia a dorit să adune probe într-un dosar în care este anchetat furtul şi comercializarea ilegală de artefacte provenind din perioada romană şi medievală.

 

În speţă, poliţiştii au informaţii că în anul 2015 mai multe persoane din cele patru judeţe s-au constituit într-un drup infracţional care a efectuat săpătiri arheologice în mai multe situri, fără a avea persimiunea legală.

 

Potrivit rechizitoriului, aceştia au reuşit să sustragă mai multe obiecte pe care mai apoi le-ar fi comercializat pe piaţa neagră.

 

În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale,sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, efectuează 14 percheziţii pe raza județelor Arad, Caraș-Severin, Bihor și Timiș, la persoane bănuite că au săvârșit infracțiunea de braconaj arheologic. În fapt, începând din 2015, bănuiții ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană și medievale. Vor fi puse în executare 10 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri şi dispunerea măsurilor legale.


La activităţi participă și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bihor, Timiș și Arad
”, se arată în comunicatul poliţiei.