Ministrul Apărării Mihai Fifor, gafă impardonabilă în faţa Adunării Parlamentare a NATO

Data publicare: Luni, 09 Octombrie, 2017 Total: 6713 accesari

Ministrul Apărării Mihai Fifor, gafă impardonabilă în faţa Adunării Parlamentare a NATO

Prezent în faţa Adunării Parlamentare a NATO, Mihai Fifor s-a făcut de râs după ce discursul a fost tradus în mod eronat oficialilor Alianţei Nord Atlantice.


În cadrul intervenţiei sale, Mihai Fifor a dorit să le vorbească membrilor NATO despre importanţa aderării României la spaţiul Schenghen însă ceea ce au auzit oficialii NATO în căşti a fost de fapt, exprimarea dorinţei Ministrului Apărării al României de a înfiinţa un "Schengen militar" în care trupele militare să se poată deplasa liber.  


"În cadrul Guvernului, s-a luat în discuție ideea formării unui Schengen militar" a fost declaraţia care i-a stupefiat pe membrii NATO adunaţi la Bucureşti.

Greşeala de traducere a fost sesizată imediat după încheierea discursului când audienţa parea de-a dreptul şocată de "viziunile militare" ale lui Mihai Fifor.

În urma incidentului deloc plăcut, Mihai Fifor a declarat că va cere o anchetă pentru identificarea vinovaţilor.


"Sa fim foarte clari: pozitia mea este limpede si transanta. Nu vom discuta despre un Schengen militar in afara agendei Schengen a Romaniei. Acest subiect nu a fost vreodata tratat in Guvern. Asta am afirmat ieri si ii invit pe cei care isi permit sa se joace cu cuvintele, sa solicite inregistrarea declaratiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, in cursul zilei de maine vom inainta o sesizare catre Secretariatul General al Senatului Romaniei si catre Comisia pentru cultura si media a Senatului pentru clarificarea modului in care s-a produs o astfel de eroare. Nu cred ca astfel de lucruri sunt permise la acest nivel.”, spune Mihai Fifor, într-o postare pe o rețea de socializare.