Arădenii pentru care nu există lege

Data publicare: Duminica, 08 Octombrie, 2017 Total: 8819 accesari

Arădenii pentru care nu există lege


O vorbă din popor spune că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. După acest principiu par să îşi ghideze viaţa de zi cu zi şi mai mulţi conducători auto din Arad, pentru care nesimţirea pare a fi o virtute.


Deşi la sfârşitul săptămânii, traficul rutier în Arad este unul cât se poate de lejer iar locuri de parcare pot fi găsite cu uşurinţă, unii şoferi tind să îşi parcheze maşinile în uşa localurilor pe care le frecventează.

Vineri, o imagine trimisă de către un cititor a reuşit să aprindă spiritele în redacţia Ghidului Arădean. Dacă T.B. era de părere că este vorba de un "accident" izolat, ceilalţi membrii ai echipei sunt de părere că imaginea exprimă pura nesimţire a şoferului căruia nu i-a păsat nici de pietoni dar nici de locatarii curţii pe care tocmai a blocat-o.




Aşa s-a întâmplat şi sâmbătă atunci când pe adresa de mail a redacţiei Ghidului Arădean au sosit mai multe imagini în care bolizii tronau pe mijlocul trotuarelor, în plin centrul Aradului. Fără a ţine cont de amenzi sau de faptul că blochează accesul pietonilor, mai mulţi şoferi au găsit de cuviinţă că trotuarul este locul numai bun pentru a-şi parca maşinile.

 

Pentru a ne convinge de veridicitatea imaginilor, ne-am deplasat în zona indicată, pe strada 1 Decembrie 1918. Deşi pe stradă erau numeroase locuri libere de parcare, două maşini tronau pe mijlocul trotuarului, la doar câţiva metri una de cealaltă. Pietonii care treceau prin zonă se minunau de tupeul şoferilor, încercând totodată să se strecoare pe puţinul spaţiu rămas liber.





 

Pentru a ne face datoria de cetăţeni cu spirit civic, am încercat să apelăm la ajutorul Poliţiei Locale Arad. Stupoare însă! La două dintre cele trei numere disponibile pe site-ul instituţiei, inclusiv cel de urgenţă(0257.939) robotul ne anunţă că numerele nu sunt alocate iar la ce de al treilea, deşi se aude sunetul de apel, nu răspunde nimeni.
Nu ştim dacă este vorba despre un deranjament temporar cauzat de faptul că Poliţia Locală şi-a mutat sediul sau este doar încă o confirmare a situaţiei jalnice în care a ajuns instituţia condusă de Viorica Graur.

 

După nenumărate încercări, lămuriţi de promptitudinea Poliţiei Locale, cea care nu poate fi nici măcar contactată, ne-am încercat norocul apelând la ajutorul  Poliţiei Rutiere care după ce ne-a cerut numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ne-a asigurat că după rezolvarea unor situaţii care nu suportă amânare, un echipaj se va deplasa la faţa locului.  Vreme de o oră şi jumătate cât am aşteptat apariţia Poliţiei Rutiere, nici un echipaj nu şi-a făcut apariţia astfel că am plecat dezamăgiţi de promptitudinea organelor (că aşa li se mai spune).

 

Altă stradă- alt mârlan! Proprietarul unui Fast-Food amplasat la colţul Bulevardului Revoluţiei cu Strada Unirii a ţinut morţiş să coboare din maşină direct în băcănie astfel că şi-a parcat bolidul în uşa localului fără să îi pese de potenţialii clienţi sau de trecătorii- muritori de rând, care s-au văzut nevoiţi să facă slalom printre maşina proprietate personală şi gloata de angajaţi, ieşiţi să fumeze pe puţinul spaţiu rămas liber pentru pietoni.


 

Nepăsarea unora corelată cu incompetenţa poliţiei face ca Aradul să fie un oraş mic, un oraş al extremelor în care civilizaţia şi bunul simţ  par a fi concepte demult apuse iar mârlănia este la ea acasă; un oraş în care poliţia face figuraţie pe bani publici în timp ce legea se împarte disproporţionat în funcţie de notorietatea locală şi grosimea portofelului.



Bonus: O coajă cu ambiţii de bolid, parcată cu grijă pe spaţiul interzis, semnalizat şi marcat prin stâlpi şi separatoare rutiere.