Rectificarea bugetară a lui Todose va duce CFR Călători în pragul dezastrului

Data publicare: Sambata, 07 Octombrie, 2017 Total: 1663 accesari

Rectificarea bugetară a lui Todose va duce CFR Călători în pragul dezastrului

Rectificarea bugetară operată recent de Guvernul condus de premierul Mihai Tudose riscă să aibă efecte devastatoare asupra societății de transport feroviar de stat.

 

La rectificarea bugetară de luna trecută, Ministerul Transporturilor a pierdut una dintre cele mai mari sume, și anume 6,25 miliarde de lei. Inițial, prin Legea bugetului de stat pe 2017, Transporturile au avut prevăzut un buget de 13,7 miliarde de lei, din care 8,3 miliarde de lei numai pentru proiectele europene.

 

Odată cu rectificarea însă, nu au fost tăiați doar banii pentru cofinanțarea proiectelor europene, ci și din alte părți. Una dintre societățile care are cel mai mult de suferit este CFR Călători. „La rectificare, am pierdut 10% din subvenția pe 2017, așa că banii mai ajung doar până la 25 noiembrie. Pentru 25 de zile din an nu mai avem finanțare, așa că, dacă nu se întâmplă vreo minune, va trebui să încetăm activitatea”, au declarat pentru „România liberă“ surse din cadrul operatorului feroviar de stat. 

 

CFR este în situaţia jalnică de a nu mai avea nici vagoane: „Nu mai avem vagoane și automotoare. Va trebui să renunțăm la rutele pe care abia am revenit și care produc pierderi, Grădiștea-Giurgiuși Ilva Mică-Rodna Veche”, au mai spus sursele celor de la Romania Libera, iar ca să fie tacâmul complet, CFR Călători a rămas cu un singur vagon restaurant funcţional.

 

Managementul prost, numirile pe criterii politice în conducerea CFR şi acum şi lipsa finanţării de la buget aduc compania feroviară într-o situaţie mai mult decât critică, guvernul fiind nevoit să folosească şi banii de investiţii pentru a reuşi să plătească cel puşin o parte din promisiunile electorale cu care au câştigat alegerile.