Guvernul a dat frâu liber finanţării ilegale a campaniilor electorale! Revin pungile şi găleţile electorale?!

Data publicare: Joi, 05 Octombrie, 2017 Total: 1503 accesari

Guvernul a dat frâu liber finanţării ilegale a campaniilor electorale! Revin pungile şi găleţile electorale?!


Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 176 voturi pentru, 96 împotrivă și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.


Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice care include mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală care nu respectă legea.



Iniţial, opt deputați și senatori aparținând minorităților naționale, au încercat eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins însă această propunere, care odată ajunsă în Camera Deputaților, a fost amendată de parlamentarii puterii. Deputații PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce își propusese inițial grupul minorităţilor.

 


Amendamentele propuse de către deputaţii PSD şi aprobate de coaliţia de guvernare PSD-ALDE au adus modificări sunt de substanță, schimbând totodată  procedura de alocare a fondurilor în asa manieră încâr intră în conflict cu  Constituția României.
Astfel, la următoarele alegeri am putea fi din nou martorii plocoanelor, pungilor şi găleţilor electorale împărţite de către partide cu scopul de a convinge electoratul.

 

Potrivit noilor reglementări, Guvernul ar avea voie să aloce bani partidelor fără a ţine cont de anumite criterii cum ar fi capitalul electoral sau reprezentarea partidului înParlament şi  teritoriu.
O altă modoficare prevede sancţiuni mai blânde pentru finanţările ilegale ale partidelor iar unul dintre deputaţii PSD a venit cu propunerea de abrogare a legii care prevede confiscarea sumelor de bani proveniţi din finanţări ilegale sau care nu respectă legea.

Grupurile de opoziţie ale PNL  şi USR au declarat că vor ataca legea la Curtea Constituţională şi îndeamnă toti parlamentarii opoziţiei să facă acelaşi lucru.