Noua găselniţă a Guvernului: Taxarea gunoiului menajer în funcţie de resturile aruncate!

Data publicare: Marti, 03 Octombrie, 2017 Total: 1780 accesari

Noua găselniţă a Guvernului:  Taxarea gunoiului menajer în funcţie de resturile aruncate!

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că Guvernul lucrează la un proiect de lege prin care românii să fie taxaţi în funcţie de cantitatea şi  tipul de material din care sunt confecţionate resturile pe care le aruncă la gunoi. Tarifarea diferenţiată a deşeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de graţie de şase luni pentru ca primăriile să îşi pună de acord contractele de salubrizare cu legislaţia în domeniu.

 

"Eu sper că în momentul în care noi vom trimite legea în Parlament, ea va fi votată bineînţeles, vom da o perioadă de graţie. Noi ne dorim ca tarife diferenţiate să fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioadă de graţie, ca toate comunităţile locale să poată să implementeze, să poată să lucreze, să poată să înţeleagă şi să pună în concordanţă contractul de salubrizare cu legea", a declarat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

 

Primul oraş în care ar urma să se aplice taxarea diferenţiată a populaţiei în funcţie de deşeurile produse ar urma să fie chiar Bistriţa- Năsăud, acolo unde Ministrul a făcut o vizită la un punct de colectare selectivă a deşeurilor, construit din bani Europeni.

 

Dacă legea va intra în vigoare, de la 1 ianuarie 2018, maşinile de colectare a gunoiului vor fi urmărite prin GPS şi dotate cu câte un cântar cu ajutorul căruia se va determina cantitatea de resturi menajere.

Acestea ar urma să îşi desfăşoare activitatea pe durata mai multor zile şi să colecteze fiecare deşeu în parte, selectat în prealabil de către consumatorul casnic.

Nu se ştie exact care vor fi tarifele pentru fiecare categorie de deşeu în parte,  însă firmele de colectare a gunoiului vor fi nevoite să facă noi investiţii pentru dotarea maşinilor cu aparatura necesară, iar cel mai probabil, cheltuielile se vor regăsi în creşterea preţurilor pentru contractele de salubrizare.

În prezent, firmele de colectare a gunoiului taxează clienţii după o aproximaţie a cantităţii de deşeu pe care fiecare gospodărie o produce iar colectarea selectivă a plasticului, hârtiei şi a metalului nu constituie un factor de determinare a preţului pentru salubrizare.