Studiu: Românii muncesc patru luni pe an doar pentru taxe

Data publicare: Marti, 03 Octombrie, 2017 Total: 1283 accesari

Studiu: Românii muncesc patru luni pe an doar pentru taxe


Potrivit unui raport la nivel european, 43% din salariul brut al unui român se duce pe plata taxelor. Asta înseamnă că într-un an, românii muncesc aproximativ patru luni doar pentru stat.



Acelaşi studiu arată faptul că trei sferturi dintre românii care muncesc cu normă întreagă stau la serviciu peste 50 de ore în fiecare săptămână. Mai mult decât francezii şi decât nemţii. Orele multe nu înseamnă însă şi eficienţă.

 

Statistica UE arată faptul că suntem cu 40% mai puţin productivi decât media europeană, fapt ce atrage după sine salarii mici şi implicit, angajaţi nemulţumiţi şi mai puţin motivaţi.

 

Creşterile salariale din ultima vreme au făcut ca România să devină mai puţin atractivă pentru investitorii străini care se văd nevoiţi ca pentru un salariu minim, să plătească statului cu 239 lei mai mult faţă de începutul anului.
Din totalul de aproximativ 5,4 milioane de contracte individuale de muncă, peste 2 milioane au un salariu de încadrare la nivelul salariului minim pe economie iar alte 370.000 de persoane lucrează part time.

Din totalul contractelor de muncă part time, cea mai mare parte sunt deţinute de români care mai lucrează cu normă întreagă la un alt loc de muncă.
Decizia Guvernului de a majora impozitele pe contractele part time la nivelul salariului minim pe economie a făcut ca în ultimele luni, tot mai mulţi angajaţi cu jumătate de normă să fie concediaţi sau să lucreze la negru.