O nouă scumpire a corburantului de la 1 Octombrie! Peste 5 lei/litru!

Data publicare: Duminica, 01 Octombrie, 2017 Total: 1622 accesari

O nouă scumpire a corburantului de la 1 Octombrie! Peste 5 lei/litru!

De astăzi 1 octombrie, şoferilor care se încumetă să treacă printr-o benzinărie, li s-a pregătit o nouă surpriză, preţurile carburanţilor au crescut din nou, depăşindu-se pragul de 5 lei/ litru.

A doua etapă de majorare a accizei la carburanți. Plinul este mai scump cu 16 lei decât în vară după ce în şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.

 

Practic, cele două majorări, fiecare de câte 16 bani/litru, însemna o scumpire a carburanţilor cu 38 bani/litru, întrucât se aplică şi TVA.

 

De la data la care Guvernul a decis să majoreze acciza (30 august – n.r.), Petrom a scumpit benzina cu 30 de bani/litru, iar motorina cu 38 de bani/litru.

Astfel, pentru un plin de benzină (45 de litri), şoferii trebuie să plătească mai mult cu 13,5 lei decât în luna august. Pentru cei care deţin autovehicule cu motoare diesel, plinul este mai scump cu 16,5 lei.

În replică, Guvernul le-a promis transportatorilor că preţurile nu vor creşte şi că, în caz contrar, se va relua programul de returnare a supraaccizei.

Ministerul Finanţelor susţine, în Nota de fundamentare a normativului de modificare a Codului Fiscal, că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România „sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene”.