Toamna se numără...scumpirile! Vezi cu cât se scumpesc gazele naturale şi energia electrică!

Data publicare: Marti, 26 Septembrie, 2017 Total: 2421 accesari

Toamna se numără...scumpirile! Vezi cu cât se scumpesc gazele naturale şi energia electrică!

Valul de scumpiri pornit la începutul lunii septembrie aduce noi majorări de preţuri pentru consumatorii casnici. ANRE a anunţat majorarea preţului la electricitate cu 5%, respectiv 6,2% pentru gaze naturale.

 
Prețul gazelor naturale va crește cu 6% de la 1 octombrie, a declarat Emil Calotă, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la o dezbatere în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.


Preţul energiei electrice va creşte şi el în medie,  cu 5% începând cu 1 octombrie.  Anunţul a fost făcut de către ANRE  care mai precizează că în acest moment, rămâne se desfăţoară Şedinţa Comitetului de reglementare din ANRE care urmează să stabilească exact cu cât se vor majora preţurile.

 

Din datele furnizate până acum de către ANRE, scumpirea va fi de 3,4 bani per kWh iar majorarea ar urma să se resimtă în facturile de electricitate din luna octombrie. În prezent, preţul pentru un kWh este de aproximativ 58 de bani, acesta diferind în funcţie de zonă.

Aplicarea majorării de încă 3,4 bani, spun economiştii, ar face ca un kW să sară de pragul psihologic de 60 de bani, fapt ce ar duce un nou val le scumpiri.

Creşterea preţului  la energie electrică şi gaze naturale se aplică celor peste opt milioane de gospodării din România.


Numai în ultima lună, buzunarele românilor  au fost afectate de un adevărat val de scumpiri dictate de către Guvern. După ce Guvernul a anunţat reintroducerea supraaccizei de 32 bani pe litru în două tranşe, carburanţii s-au scumpit de la 4,5 lei la 5 lei după aplicarea primei tranşe de 16 bani.


La jumătatea lunii septembrie, Guvernul a transmis prin ANRE, autorităţilor teritoriale, noile preţuri pentru gigacalorie, mai mari cu 9 lei faţă de anul trecut.


După ce luna septembrie a adus românilor o scumpire de aproape 50 bani pe litru de carburant şi  creşterea cu 9 lei la gigacalorei, prima zi a lunii octombrie va aduce a doua etapă a creşterii preţurilor carburanţiilor, creşterea cu 6% a preţului la gazele naturale şi 5% la electricitate.