Toate contribuţiile în sarcina salariatului! Cine va mări salariul BRUT?!

Data publicare: Vineri, 22 Septembrie, 2017 Total: 1223 accesari

Toate contribuţiile în sarcina salariatului! Cine va mări salariul BRUT?!

După cum deja a anunţat, Guvernul intenţionează să să treacă în sarcina salariatului toate contribuţiile de pensii, şomaj şi sănătate. În prezent toate aceste contribuţii sunt împărţite aproximativ egal între angajat şi angajator.

 
Hotărârea Guvernului a atras atenţia Comisiei Europene care este de părere că transferul sarcinii contribuţiei de la angajator la angajat riscă să creeze discrepanţe majore între salariile din sectoruld e stat şi cel privat.


Cu alte cuvinte, pentru ca un angajat să primească un salariu net de 1000 de lei, angajatorul său, are cheltuieli totale de 1750 lei. Cei 750 lei, cheltuieli suplimentare sunt împărţiţi în jumătate între salariat şi angajator pentru plata impozitelor şi a contribuţiilor.

 

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile vor fi doar în sarcina salariatului! Angajatorul va continua să îl plătească însă, ca şi până acum.


În condiţiile schimbărilor anunţate de către Guvern, angajatul va deveni un furnizor căruia pe lângă preţul muncii livrate, i se mai plătesc şi alte taxe, contribuţiile sociale şi impozitul pe venit.

 

Această schimbare naşte însă numeroase întrebări privind modul de aplicare. Întrucât plata contribuţiilor sociale se deduc procentual din salariul încasat, specialiştii în economie preconizează scăderi ale salariului net pentru toti angajaţii fie ei la stat sau la privat.


Pentru ca angajaţii din sectorul privat să rămână cu acelaşi salariu net, angajatorul ar trebui să mărească salariul brut cu 22%. Întrebarea care se iveşte este, de ce ar creşte angajatorul salariul BRUT cu 22% în condiţiile în care nimeni nu îl poate obliga. In contractele de muncă sunt trecute salariile brute, adică salariile înaintea aplicării deducerilor taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale . Pentru a asigura acelaşi salariu net pentru angajaţii din companiile şi instituţiile de stat, majorarea salariilor brute se poate legifera. Sectorul privat însă, nu poate fi obligat prin lege să facă acelaşi lucru decât prin creşterea salariului minim pe economie.

 

Mai mult, de anul viitor în momentul în care salariile bugetarilor vor creşte cu 20%, modificarea se va simţi la nivelul salariului BRUT, ceea ce înseamnă că bugetarii vor rămâne în mână cu aceeaşi sumă de bani ca şi până acum însă majorarea va atrage după sine un nou vad de scumpiri.

 

Deocamdată, România este prima şi singura ţară din Uniunea Europeană în care povara contribuţiei taxelor şi impozitelor  îi va reveni exclusiv angajatului.