Satele şi comunele din România, în pragul falimentului! Primăriile intră în incapacitate de plată!

Data publicare: Duminica, 17 Septembrie, 2017 Total: 6990 accesari

Satele şi comunele din România, în pragul falimentului! Primăriile intră în incapacitate de plată!

SITUAŢIE LIMITĂ în multe comune din ţară! Noua lege a salarizării unitare i-a bãgat în sperieţi pe primarii de sate şi comune, care nu reusesc să coleteze taxele şi impozitele locale nici măcat cât să asigure plata salariilor angajaţilor.

Un raport al Asociaţiei Comunelor din România arată că  peste 35% din satele şi comunele din România se află în incapacitate de plată, în urma legii salarizorii dictate de către Guvern.

 

Creşterea artificială a salariilor, în lipsa unui ajutor venit din partea Guvernului, duce la situaţii în care multe comune vor rãmâne fãrã bani de iluminat sau lemne pentru scoli.

 

 

“Nu pot majora cu procentele decise la Guvern, sã decidã Consiliul Local, însã vom rãmâne fãrã bani în buget, în ultimele luni. Ar fi un efort financiar destul de mare, pe care nu l-am luat în calcul la începutul anului.

 

Primăriile mici sunt în dezavantaj, în aceastã situatie, pentru cã majorarea salariilor le afecteazã bugetele la partea de cheltuieli locale. Cred cã primarii din judet trebuie sã manifeste prudentã în mãrirea salariilor”, spune Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu, preşedintele Asociaţiei comunelor din România, filiala Vaslui.

 

 

Legea salarizării unitare a permis ca de la 1 august, consiliile locale să aprobe o nouã grilã de salarizare a personalului institutiei, în sensul majorării şi armonizării salariilor, în aşa fel încât nicio leafă sã nu o depăşeascã pe cea a viceprimarului, pentru personalul cu funcţii sub acesta.

 

 

Primarii de comune au aşteptat cu disperare de ideea unei rectificãri bugetare, care sã le acopere aceste majorãri salariale. Guvernul însă, a uitat că nevoile administraţiilor locale din ţară sunt foarte mari,fapt ce a făcut ca alocarea banilor din rectificarea bugetară sã fie destul de micã, în raport cu asteptãrile primarilor.

 

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, spune că Guvernul nu a făcut altceva decât să impingă spre faliment comunele din România. Potrivit acestuia, dacă Guvernul nu vine cu sprijin financiar pentru plata salariilor personalului din comune, până la finele anului, peste jumătate din aşezările rurale din România vor intra în faliment.

 

 

Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider al PSD, se apără şi spune că vina aparţine exclusiv primăriilor.
Acesta este de părere că obligativitatea de a creşte salariile dictată de către Guvern este bună iar primarii care nu îşi permit plata salariilor au la dispoziţie mai multe mecanisme prin care pot gestiona situaţia.

 

Unul dintre aceste mecanisme spune că o primărie care nu se mai poate autofinanţa poate să îşi reducă numărul de angajaţi până la nivelul nimin funcţionării instituţiei.