„Amintiri din copilărie” vernisaj la sala Clio

Data publicare: Sambata, 16 Septembrie, 2017 Total: 2095 accesari

„Amintiri din copilărie” vernisaj la sala Clio

Sala Clio a Complexului Muzeal Arta va găzdui,  în perioada 14 - 24 septembrie, lucrările realizate în cadrul celei de a noua ediții a Taberei internaționale de caligrafie și ilustrație de carte organizată, între 20 și 28 august,  la Bata,  de către Biblioteca Județeană « Alexandru D. Xenopol ». Cu ocazia vernisajului care a avut loc în ziua de joi 14 septembrie ora 18, prof. Florin Didilescu, initiatorul proiectului, a evocat câteva momente importante din devenirea acestui proiect.

    
Inițiat  în 2008 cu ocazia proiectului european Animaliter   și dezvoltat , ulterior,  în cadrul unui alt proiect european Et Lettera  atelierul de creație artistică si-a propus, în primul rând, promovarea scrierii de mână, a caligrafiei, ca modalitate esențială de exprimare umană și, în al doilea rând, stimularea interesului pentru ilustrația de carte.  La ediția din acest an au participat  9  tineri și foarte tineri  artiști :  arădenii  Nicoleta Aliman, Michel Suna, Orlando Hegeduș, de la Facultatea de Arte din Timișoara, Marianne Masselot de la Școala superioară de arte din Epinal (Franța), Camille Mertz de la Școala de arte « Emile Cohl » din Lyon (Franța), Larisa Chindriș, Timea Hlosciuc, Antonia Faur, toate trei  de la Colegiul Național de Arte « Sabin Drăgoi » din Arad. Coordonarea artistică  i-a revenit, precum în anii anteriori,  profesorului  Florin Florea de la  Facultatea de arte și design din cadrul Universității « Babeș-Bolyai » din Cluj-Napoca.

       
Intenția organizatorilor a fost  aceea de a lega tema ediției 2017 de cea din anul precedent cu obiectivul declarat de a înfrumuseța cadrul în care copiii de la școala primară își vor petrece recreațiile. Și aceasta în contextul în care  întreaga clădire a școlii a intrat într-un proces de renovare  generală cu sprijin financiar european.  În acest scop,  o parte a peretelui care mărginește la vest curtea școlii a fost acoperit, anul trecut, cu fresce  grupate în jurul temei “ Poveștile copilăriei”  urmând ca  spațiul rămas liber să  găzduiască lucrările ediției 2017 inspirate din tema « Amintiri din copilărie ». Au fost propuse artiștilor patru  texte extrase din operele unor scriitori reprezentativi ai literaturii universale : Ion Creangă, « Pupăza din tei » din « Amintiri din copilarie », Anatole France, « Ciorchinele de struguri » din « Scrisoare prietenului meu » , Lev Tolsoi, « Învățătorul nostru Karl Ivanici » din « Copilăria, adolescența, tinerețea »  și, în fine, Iohann Wolfgang Goethe, « Noul Paris » din «  Poesie și adevăr ». Fiecare participant a trebuit să caligrafieze  câte patru fragmente în fiecare din cele patru limbi de origine precum și să realizeze câte o ilustrație inspirată din fiecare dintre cele patru texte propuse.

         
Elementul de noutate l-a reprezentat o scurtă « introducere în scrierea chineză » realizată de arădeanca Patricia Batki care studiaza limba chineza la Universitatea din  Strasbourg, venită în dublă calitate :  artist plastic și animator teatral.   Și cum tradiția trebuia respectată, a fost organizat și un atelier teatru dedicat copiilor din comună.  Coordonați de Robert Batki, elev la Colegiul Național Moise Nicoară și membru AMIFRAN,  aceștia  au realizat un spectacol, prezentat în închiderea taberei în seara zilei de luni 28 august și  intitulat « Jocurile copilăriei », pledoarie pentru jocurile tradiționale ( șotron, baba oarba, de-a v-ați ascunselea etc) care nu trebuie uitate. În același spirit al respectului tradiției semnalăm și prezența la Bata a lui Alain Kauff de la Strasbourg, voluntar fidel al proiectlui care, înca de la primele ediții, a realizat reportajele foto ale taberei. Fotografiile lui au constituit materialul folosit atât pentru expoziție,  cât și pentru tipărirea cataloagelor anuale ale Taberei internaționale de caligrafie și ilustrație de carte de la Bata.

  
Vernisajul,  care s-a desfășurat într-o atmosferă caldă și destinsă,  a constituit un excelent prilej de reîntâlnire dintre artiștii arădeni și copiii de la Bata însoțiți de învățătoarea lor, doamna Delia Micurescu.

  
Nu în ultimul rând trebuie menționată contribuția doamnelor Adriana Czibula și Monika Mathe-Tokacs de la Biblioteca Județeană « Alexandru D. Xenopol » la așezarea  expoziției pe simeze.

 
Adresam invitatia dascalilor aradeni de a face un tur al expozitiei impreuna cu elevii dumnealor,scrierea caligrafica fiind o deficienta constatata la multi dintre fostii elevi dar actualilor elevi le poate starni dorinta de a-si imbunatati si chiar perfectiona scrisul.

 

A consemnat-Foto :Viorel Musca