S-a scumpit benzina, românul îşi vede de viaţă, ei nu mai ştiu de unde să scoată bani pentru promisiunile electorale

Data publicare: Sambata, 16 Septembrie, 2017 Total: 3218 accesari

S-a scumpit benzina, românul îşi vede de viaţă, ei nu mai ştiu de unde să scoată bani pentru promisiunile electorale

Sfârţitul de săptămână a venit cu „bucuria” creşterii preţului la carburanţi prin introducerea supraaccizei la benzină şi motorină. Românului i-a crescut salariul minim brut, acum încep creşterile de taxe că de, de unde bani dacă tot taiem dar nu punem la loc? După ce au anunţat că ne pun taxă pe apă, acum vine rândul combustibilului, un produs care este consumat în cantităţi mari şi care poate aduce bani la buget.

Problema este că este doar prima fază, urmează faza a două, prima fază a fost 15 septembrie, urmând a două cu 1 octombrie.

Scumpirile produselor alimentare şi de larg consum  va fi un efect firesc al acestei accize, dar şi un motiv bine întemeiat pentru o justificare a unui val de scumpiri, iar motorina şi benzina vor trece din nou pragul psihologic de 5 lei / litru.





Încă nu se cunosc efectele acestei măsuri, în momentul în care guvernul Ponta a introdus supraacciza pe carburant, cel puţin marii transportatori au schimbat strategia, cei care efectuează transport extern au preferat să alimenteze din ţările vecine preferând preţurile mai convenabile din Ungaria sau Austria, iar consumul de carburant a scăzut la comercianţii din ţară, supraacciza nu a avut efectul scontat neaducând mai mulţi bani la buget însă a avut un alt efect, scumpirea produselor transportate pe cale rutieră.

Astfel, accizele au crescut cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, preţul la pompă modificându-se cu 0,16 lei / litru de combustibil, preţ fără TVA, urmând ca la 1 octombrie să mai crească cu 0,16 lei / litru, adică aproximativ 20 de lei în plus la un rezervor, dar pentru premierul Tudose, "este problema lor", a celor de la pompă dacă scumpesc.





Cu alte cuvinte, aţi vrut măriri de salarii, vă mărim şi taxele, întrebarea simplă care se impune este: dacă românul şi-ar face un calcul, nu ieşea mai bine cu salariul vechi şi cu preţurile de atunci? Posibil că da (cel puţin marea masă), însă cine-şi face un astfel de calcul? Bine este că am salariu mai mare, ce mai contează dacă ies mai prost la final, efectul psihologic s-a produs oricum.