Degringolada PSD-ALDE. Nu mai puţin de 20 de miniştrii schimbaţi în 9 luni de guvernare!

Data publicare: Marti, 12 Septembrie, 2017 Total: 1307 accesari

Degringolada PSD-ALDE.  Nu mai puţin de 20 de miniştrii schimbaţi în 9 luni de guvernare!

Numirea senatorului Mihai Fifor în fruntea Ministerului Apărării consemnează cea de a 20-a schimbare  în cadrul Guvernului condus de coaliţia PSD-ALDE în doar 9 luni.

 

Deşi se bucură de o majoritate confortabilă, Guvernul pare să nu îşi găsească oamenii potriviţi la locul potrivit astfel că de la instalare, şeful din umbră, Liviu Dragnea, a orchestrat căderea propriului guvern şi schimbarea a nu mai puţin de 11 miniştri. După numai şase luni de la investire, PSD a depus Moţiune de cenzură pentru căderea propriului Guvern şi înlocuirea lui cu un alt guvern PSD, format în marea majoritate din miniştrii din guvernul proaspăt răsturnat. Miniştrii au demisionat sau au fost forţaţi de împrejurări să demisioneze sub pretextul că nu sunt capabili să respecte programul de guvernare ca mai apoi, la câteva zile, să fie numiţi în aceleaşi funcţii.

 

Totuşi, nici schimbarea Guvernului nu pare să fi adus liniştea în PSD, astfel că pe la şefia unir ministere-cheie s-au prelindat în doar nouă luni de mandat, numeroase nume, mai mult sau mai puţin pregătite să facă faţă portofoliului pe care l-au preluat.

 

Ministerul Economiei

Economia a fost coordonată pe rând de nu mai puţin de patru miniştri. Alexandru Petrescu a fost înlocuit după mai puţin de trei luni de către actualul prim-ministru, Mihai Tudose care la rândul lui, a predat portofoliul  senatorului de Arad, specialistul în filosofie, Mihai Fifor.

Actualmente, Fifor este propus pentru şefia ministerului apărării astfel că portofoliul economiei va fi predat lui Gheorghe Şimon, specializat în domeniul mecanicii.

 

 

Ministerul Apărării

 

În fruntea Apărării Naţionale, unul dintre cele mai importante ministere se pregăteşte o nouă schimbare. După ce Adrian Ţuţuianu, cel care preluase ministerul apărării de la ministrul Petrescu, şi-a dat demisia în urma scandalului generat de lipsa banilor pentru salariile soldaţilor, portofoliul apărării a fost preluat de către ministrul interimar Marcel Ciolacu. Absolvent al Facultăţii Ecologice, Ciolacu îi va preda ştafeta Apărării Naţionale, licenţiatului in filosofie, Mihai Fifor, apropiatul lui Liviu Dragnea, până astăzi, ministru al Economiei.

 

 

Mediul De Afaceri a schimbat şi el miniştrii ca pe bandă rulantă.

Investit în funcţie de către fostul Prim-ministru, Sorin Grindeanu, Florin Jianu a demisionat la începutul lunii februarie. Acesta şi-a motivat decizia pe Facebook spunând că  "aşa imi dictează conştiinţa".

Florin Jianu a fost inlocuit de Alexandru Petrescu, cel care conduce interimar în prezent, Ministerul Apărării şi care, la rândul său a fost înlocuit în fruntea Ministerului Mediului de Afaceri de către tânărul Ilan Laufer, absolvent al Academiei Române de Edicaţie Fizică şi Sport.

 

Odată cu schimbarea primului ministru Sorin Grindeanu, Mihai Tudose a adus schimbări şi la alte ministere.

Finanţele au fost preluate de către Ionuţ Mişa după ce Viorel Ştefan, un greu al PSD a căzut în dizgraţiile liderului PSD Liviu Dragnea.

Doina Pană avea să revină la Ministerul Apelor şi Pădurilor, înlocuind-o pe Adriana Petcu iar Învăţământul condus de Pavel Năstase avea să fie preluat de Liviu Pop în noul cabinet Tudose.

 

Ministerul Culturii avea să fie preluat de către Ionuţ Vulpescu după ce fusese condus luni bune de către fostul director al ziarului tabloid CANCAN, Lucian Ramaşcanu.

Transporturile au fost încredinţate lui Răzvan Alexandru Cuc, cel care mai ocupase portofoliul şi în cabinetul Ponta în timp ce Augustin Jianu a fost înlocuit la Ministerul Comunicaţiilor de către Lucian Şova, absolvent al facultăţii de Inginerie Mecanică din Braşov.

Ministrul Florin Iordache, zis şi "ministrul Altă întrebare" a fost şi el schimbat de la cârma Justiţiei, locul lui fiind luat de către Tudorel Toader.

 

Făcând un scurt bilanţ, Coaliţia PSD Alde a reuşit performanţa de a opera nu mai puţin de 20 de mutări ale miniştrilor în propriul Guvern, lucru deloc de neglijat.


Dacă mai mulţi analişti politici şi economici de la noi din ţară atrag atenţia că schimbările din cadrul Guvernului afectează stabilitatea politică şi economică a ţării, partenerii NATO ai României se arată îngrijoraţi de faptul că Ministerul Apărării schimbă al patrulea lider în mai puţin de un an de zile, lucru nemaiîntâlnit în istoria României.