Statul român îşi pune pe butuci companiile! Guvernul lasă Romgaz fără bani, ca sa poată acoperi cheltuielile cu salariile!

Data publicare: Luni, 11 Septembrie, 2017 Total: 1592 accesari

Statul român îşi pune pe butuci companiile! Guvernul lasă Romgaz fără bani, ca sa poată acoperi cheltuielile cu salariile!

Romgaz, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din România, cu un capital majoritar controlat de stat, a anunţat convocarea Adunării Generale a Acţionarilor. Motivul invocat este aprobarea distribuirii de dividende suplimentare.

 

Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului bugetului României, dezechilibrat de creşterile de salarii şi ajutoare sociale precum şi de încasările mai mici din TVA. Celelalte companii mari ale statului vor fi obligate şi ele să contribuie, iar în total statul va primi 2 miliarde de lei din banii lor, scrie e-nergia.ro.

Decizia vine la mai puţin de o săptămână după ce mai mulţi analişti economici au criticat  Guvernul în urma rectificării bugetare pozitive,. Aceştia sunt de părere că Guvernul nu a făcut altceva decât să direcţioneze banii pentru investiţii spre salarii şi ajutoare sociale.

 

Site-ul instituţiei a publicat prin intermediul unui comunicat intenţia Guvernului.
În conformitate cu art. 122 din Legea 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează piața în legătură cu solicitarea primită de la Statul Român în calitate de acţionar al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. (cota de participare de 70,0071% din capitalul social), reprezentat de Ministerul Energiei, cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor având ca principal punct pe ordinea de zi „aprobarea distribuirii sumei de 750.000.000 lei, sub forma de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”, “, se arată într-un comunicat al Romgaz.

În perioada imediat următoare, Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. va convoca Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor”, mai spune compania.

Având în vedere cota de capital de 70%, deţinută de stat, reiese că Guvernul ar urma să primească circa 525 de milioane de lei de la Romgaz, scrie e-nergia.ro.

 

Analiştii economici sunt de părere că profitul RomGaz ar trebui investit în creşterea capacităţii şi modernizarea instalaţiilor de exploatare, nicidecum retragerea lui şi folosirea în alte scopuri. Aceştia atrag atenţia prin astfel de manevre prin care profitul companiilor cu capital de stat este retras înaintea sezonului rece, Guvernul riscă să arunce companiile profitabile la limita falimentului.


Situaţia de la RomGaz pare a se repeta şi la celelalte companii de stat.La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat o rectificarebugetară, din care reiese intenţia de a colecta sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului.