Ministerul Învăţământului, luat prin surprindere de începerea anului şcolar! Lipsa manualelor şi şantierele din şcoli impun demisia Ministrului Educaţiei

Data publicare: Luni, 11 Septembrie, 2017 Total: 1062 accesari

Ministerul Învăţământului, luat prin surprindere de începerea anului şcolar! Lipsa manualelor şi şantierele din şcoli impun demisia Ministrului Educaţiei

Cu mic, cu mare, elevii se îndreaptă în această dimineaţă către şcoli şi sunt pregătiţi pentru noul an şcolar , în schimb şcolile... nu prea. Ca şi cum Ministerul Educaţiei nu ar fi ştiut că scoala începe negreşit în fiecare an în luna septembrie, multe unităţile de învăţământ nu au avizele necesare şi dotări decente.

Altele în schimb, sunt în plin proces de renovare ca şi cum nu ar fi avut timp toată vara pentru acest lucru iar elevii sunt nevoiţi să înveţe în şantier, printre cutii de vopsea, plăci de rigips, saci de glet, zgomot şi praf.

Nici la capitolul siguranţă şcolile nu stau mai bine. În total, 4.221 de clădiri şcolare din întreaga ţară necesită aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi autorizaţie de sănătate de la direcţiile de sănătate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educaţiei.
Deşi situaţia se repetă în fiecare an, nici de această dată Ministrul Educaţiei nu a făcut absolut nici un demers însemnat pentru gestionarea acestei situaţiialarmante.

Cât despre elevii de clasa a V-a, aceştia vor începe şcoala fără manuale pentru toate materiile. În schimb, fiecare dintre ei va primi un compendiu, de 290 pagini, care înglobează 14 materii. Singurele manuale gata la timp sunt cele de sport, religie sau limba română cu predare în maghiară, istorie, educaţie tehnologică, limba engleză.


Ministrul Învăţământului dă asigurări că elevii vor avea manuale peste aproximativ două luni, undeva în luna Noiembrie. Până atunci, ministrul educaţiei este de părere că oricum manualele nu sunt importante în procesul de educaţie. Acesta a adăugat că el, pe când era profesor de matematică nu folosea des manualul şi recomandă dascălilor să facă acelaşi  lucru.


Peste toate neajunsurile, se mai adaugă şi nemulţumirea profesorilor legată de creşterea salariilor astfel că noul început de an şcolar poate debuta în săptămânile următoare cu o grevă a dascălilor.

 

O astfe de situaţie catastrofală nu a mai fost întâlnită nici în anul de graţie 2009 când România era lovită de cea mai mare criză financiară a secolului.

 

Modificări în structura anului Şcolar!

Noul an şcolar aduce mai multe modificări în structura sa. Conform calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei, semestrul I al anului şcolar 2017-2018 se va derula în perioada 11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018, iar semestrul al II-lea între 12 februarie 2018 şi 15 iunie 2018.

 

Vacanţele elevilor sunt programate astfel:

vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018),

vacanţa intersemestrială (3 - 11 februarie 2018),

vacanţa de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018) şi

vacanţa de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018).


Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază  suplimentar de vacanţă în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017.

 

Programul Naţional "Şcoala altfel”, cu durata de cinci zile consecutive lucrătoare, poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018, pe baza unei planificări care rămâne la decizia fiecărei unităţi de învăţământ.