Rectificare pozitivă doar pe hârtie! Investiţiile, sacrificate în detrimentul Salariilor şi a ajutoarelor sociale

Data publicare: Duminica, 10 Septembrie, 2017 Total: 1701 accesari

Rectificare pozitivă doar pe hârtie! Investiţiile, sacrificate în detrimentul Salariilor şi a ajutoarelor sociale

Rectificarea bugetară anunţată de Guvern ar fi de fapt una negativă, atrag atenţia economiştii. Potrivit calculelor efectuate de către Ministerului de Finanţe,  în perioada următoare scad atât veniturile, cât şi cheltuielile totale.


Singurul care se majorează, este deficitul bugetar, cu încă 979 milioane de lei deşi, România a depăşit deja ţinta de deficit pe care trebuie să o respecte fiecare ţară membră a UE şi este foarte greu de crezut că în condiţiile actuale, Guvernul se va încadra într-un deficit bugetar anual de 3,2%.

 

Deşi cea mai mare parte din banii de la bugetul de stat merg în special către plata salariilor şi mai puţin către investiţii, Guvernul mizează pe o creştere economică spectaculoasă până la finele anului 2017 anunţând o creştere de 5,6% faţă de 5,2% cât se preconiza.

 

 

Cu toate că încasările statului au scăzut şi sunt în continuare pe minus, după cum anunţă chiar ministrul finanţelor, rectificarea bugetară pozitivă despre care vorbeşte Executivul provine, de fapt, din raportarea la un produs intern brut mai mare: puţin peste 837 de miliarde de lei, calcul considerat incorect, spun economiştii.

Matematic vorbind, acestă rectificare nu este una pozitivă, este una negativă. Nu se încasează în totalitate taxele, nici măcar cele declarate. A se vedea exemplul TVA-ul. Singura măsură corectă ar fi fost să se facă o rectificare negativă”, spune Adrian Bența, consultant fiscal.

Potrivit economiştilor, se poate vorbi de rectificare bugetară pozitivă atunci când statul încasează mai mulţi bani decât a preconizat, si nu în condiţiile actuale când statul se confruntă cu deficit bugetar mare, a încasat mai puţin din taxe şi impozite şi taie fondurile pentru investiţii.

Rectificarea bugetară a scos la iveală incapacitatea Guvernului de a colecta taxele şi impozitele, asta în condiţiile în care cheltuielile cu aparatul de stat au crescut enorm faţă de anul anterior.

Încasările din impozitul pe profit s-au diminuat cu 1,7 miliarde de lei în comparaţie cu 2016, iar cele din TVA cu 1,9 miliarde de lei. Când vine vorba de cheltuit bani, doar în primele șase luni, cheltuielileGuvernului PSD-ALDE cu bugetarii au crescut cu 20 de procente, iar rectificarea confirmă că în continuare salariile atârnă greu în buget.

 

 

După prezentarea acestor cifre, Ministrul Finanţelor a evitat, însă, să spună care este totalul creșterilor de cheltuieli aprobate. şi nu a putut să precizeze cum se poate vorbi de rectificare pozitivă din moment ce toate calculele îl contrazic.

 

Întrebat de jurnalişti, acesta a precizat doar că proiectul va fi publicat pe site-ul ministerului.

 

 

Potrivit Proiectului publicat târziu în noapte, rectificarea bugetară pozitivă constă în tăierea fondurilor pentru investiţii.

Ministerele de la care se iau cei mai mulţi bani sunt Transporturile și Dezvoltarea, chiar cele care ar fi trebuit să realizeze cele mai mari investiţii publice, în timp ceGuvernul alocă fonduri suplimentare pentru salarii și ajutoare sociale .

 

Rectificarea bugetară

Venituri: scad la 1,3 mld. lei

Cheltuieli: scad la 347 mil. lei

Deficit bugetar: crește la 978,8 mil. lei

PIB – crește de la 815,2 mld. la 837,1 mld. lei

Impozitul pe profit: scade la 1,7 mld. lei

Impozit din TVA: scade la 1,9 mld. lei

Cheltuielile de personal: cresc la 2,2 mld. lei

Cheltuielile cu bunuri şi servicii: cresc la 317,2 mil. Lei.

(sursa: Ministerul Finanţelor)