(P) Se apropie sezonul rece! Află cum să alegi cea mai potrivită centrală termică

Data publicare: Luni, 04 Septembrie, 2017 Total: 1843 accesari

(P) Se apropie sezonul rece! Află cum să alegi cea mai potrivită centrală termică


La final de iarnă, românii trag linie şi calculează cât au cheltuit pe caldură. De multe ori suma le încurca socotelile, aşa că dau fuga la magazinele de specialitate în căutarea unei metode alternative de încalzire. Pentru românii care locuiesc la casă există varianta cazanelor pe lemne.

Dezavantajul însă, este că acestea trebuiesc alimentate odată la cel mult şase ore.



Pentru o locuinţă cu trei camere este suficientă gama cea mai mică de centrale care încălzeşte până la 180 de metri pătraţi.


Cine reuşeşte să se obişnuiască cu ideea că soba trebuie încărcată în mod constant şi curăţată de cenuşă, face economie. Cele mai avantajoase sunt sobele clasice, de teracotă.


În cazul centralelor pe lemne, consumul este cu aproximativ 50% mai mare, astfel că lunar, costul urcă aproximativ 400 de lei. Iar pe cazan plătiţi în jur de 3.000 de lei. O variantă mai comodă pentru românii care locuiesc la casă este centrala termică pe peleţi care se încarcă odată la patru zile cu 70 de kilograme de combustibil. Ce-i drept şi investiţia iniţială este mai mare: peste 6.000 de lei, iar pe peleti, plătiţi aproximativ 500 de lei pe lună în lunile geroase, preţ în care intră şi confortul de a avea cărdură uniformă în toată locuinţa şi apă caldă la discreţie.

 

Există, însa, o metodă convenabilă atât din punct de vedere al consumului cât şi al efortului depus: centrala pe gaze. Aceasta este preferata românilor care locuiesc la bloc. Se instalează rapid, nu ocupă mult spaţiu şi îi scuteşte de la plata întreţinerii.



La un consum mediu de 1,5 metri cubi pe oră, factura se ridică la 400 - 500 de lei pe lună. Nu toată lumea se poate, însa, racorda la conductele de gaze, aşa că ultima soluţie este centrala termică electrică.

Şi pe masură ce se încalzesc caloriferele, se încinge şi factura. Lunar, un român poate plăti şi peste 1.000 de lei pentru consumul de curent electric. Iar cine are bani de investit, poate testa variante mai moderne: plasmele termice.

Cinci motive pentru a alege incalzirea cu peleţi:


1. Cel mai important este preţul, sau, mai precis diferenţa dintre investiţia initială şi costurile anuale pentru încălzirea locuinţelor şi alimentarea cu apă caldă. Încălzirea cu gaze naturale sau electricitate necesită investiţii iniţiale mai mici, dar împreună cu costurile anuale de încălzire şi de intreţinere devine mai scumpă decât încălzirea cu peleţi. Eficienţa în arderea peleţilor este extrem de mare, astfel permite o recuperare rapidă a investiţiei.


2
. Prietenoşi cu mediul înconjurător.
Spre deosebire de electricitate, gaze naturale şi alte soluţii pentru încălzire, peleţii sunt ecologici şi constituie o sursă de energie regenerabilă. Granulele presate au un nivel scăzut de umiditate ceea ce le face extrem de eficiente în timpul arderii.

 

3. Confortul reprezintă un motiv major în alegerea încălzirii cu peleţi <https://www.qmag.ro/>. Spre deosebire de încalzirea tradiţională cu lemne, peleţii nu necesită să fie tăiaţi, divizaţi, activităţi care cer timp şi efort fizic. În plus, folosesc mult mai puţin spaţiu decât cărbunele şi lemnul.

 

4. Curăţarea uşoară. Datorită modului de ardere al peleţilor în cazanele pe peleţi , schimbătorul de caldură rămâne curat, implicarea  posesorului de cazan,pentru curăţire este redusă la minim.

 

5. Tehnologie testată şi stabilă, functionare automată.
Deşi abia de  curând au început să se bucure de popularitate, peleţii sunt folosiţi în Europa de aproximativ 25 de ani ceea ce face din acest produs unul de încredere. Având în vedere că sursa peleţilor este larg disponibilă, utilizatorii sunt mult mai puţin expuşi la variaţia preţului.