Guvernul retrage dosarul "Roşia Montană" din Patrimoniul Mondial UNESCO! Mihai Tudose: trebuie exploatat ce este de exploatat!

Data publicare: Luni, 04 Septembrie, 2017 Total: 2636 accesari

Guvernul retrage dosarul "Roşia Montană" din Patrimoniul Mondial UNESCO! Mihai Tudose: trebuie exploatat ce este de exploatat!

Mihai Tudose a anunţat că Guvernul vrea să retragă dosarul ″Roşia Montană″⁣ de la UNESCO, astfel încât situl arheologic să nu mai fie inclus pe lista patrimoniului mondial.

Potrivit primului ministru, România trebuie să exploateze resursele din zona. Anunţul a stârnit deja numeroase controverse şi a fost criticat dur de asociaţiile care lupta pentru salvarea zonei.

Activiştii spun că în spatele acţiunii ar sta intenţia autorităţilor de a ajunge la un compromis cu ″Gabriel Resources″⁣, cu care statul român se judecă la Tribunalul din Washington. Canadienii ne cer 4,4 miliarde de dolari despăgubiri.

 

Procesul de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul mondial a început în 2011, când Comisia Naţională A Monumentelor Istorice a recomandat Ministerului Culturii să facă demersuri în acest sens.

Dosarul a fost depus abia 5 ani mai târziu, în decembrie 2016 şi asumat de ministrul Culturii, Corina Şuteu. Acum, Guvernul anunţă că vrea să retragă acest dosar pe motiv că acesta este depus ILEGAL.

 

Declaraţiile premierului Tudose sunt contrazise tocmai de surse din cadrul UNESCO care spun că dosarul are toate avizele necesare de la statul Român.

 

Includerea Localităţii Roşia Montana pe lista UNESCO nu ar exlude exploatarea, ci ar garanta că aceasta se face conform normelor internaţionale, respectând protejarea mediului şi a patrimoniului natural şi cultural.

 

Retragerea dosarului de includere a localităţii pe lista UNESCO ar da undă verde oricărui fel de exploatare, inclusiv exploatarea cu cianuri.

 

Reprezentanţii mai multor ONG-uri din ţară au anunţat deja că dacă Guvernul va retrage dosarul de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul mondial UNESCO,  mii de oameni vor ieşi în stradă pentru a protesta.