DOVADA dezastrului economic! Aproape 80% din bugetul naţional se duce pe pensiile statului, salariile bugetarilor şi achiziţii de bunuri pentru guvernare

Data publicare: Miercuri, 30 August, 2017 Total: 2387 accesari

DOVADA dezastrului economic! Aproape 80% din bugetul naţional se duce pe pensiile statului, salariile bugetarilor şi achiziţii de bunuri pentru guvernare

Creşterile de pensii, salarii şi ajutoare sociale precum şi majorarea cheltuielilor cu funcţionarea statului din ultima perioadă, corelat cu proasta colectare a taxelor şi impozitelor pun în pericol funcţionarea aparatului de stat.

Pe lângă creşterea economică bazată pe consum, Guvernul se chinuie anul acesta să sprijine promisiunile de creştere a salariilor bugetarilor şi ale pensiilor, în special ale foştilor angajaţi la stat.

 

Potrivit datelor economice furnizate de BNR, întocmite în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice,  aproape 80% din bugetul naţional este cheltuit pe  pensii, salarii ale angajaţilor de la stat şi bunuri şi servicii achiziţionate de stat pentru propria-i funcţionare.


Bilanţul întocmit de către Ministerul Finanţelor Publice după primele şapte luni din 2017 arată o creştere îngrijorătoare a cheltuielilor de personal şi a asigurărilor sociale, asigurări care la rândul lor reprezintă în proporţie de peste 80%, pensiile pe care statul trebuie să le dea.

Din acelaşi bilanţ întocmit de ministerul Finanţelor Publice reiese o creştere a cheltuielilor cu salariile de 20% faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că în prezent, 27% din banii de la bugetul de stat merg către salariile bugetarilor.

 

Gol este şi sacul din care Guvernul ar trebui să acopere creşterea cheltuielilor pentru asigurări sociale(în care sunt incluse şi pensiile), cheltuieli devenite mai mari faţă de anul trecut şi care însumează în prezent 35,5% din totalul bugetului de stat.

Cheltuielile pentru bunurile şi serviciile necesare funcţionării statului au crescut şi ele în cele 7 luni de guvernare PSD-ALDE. Guvernanţii au înregistrat o creştere de 3,5% la acest capitol, ajungând să însumeze puţin peste 14,5% din totalul bugetului de stat.

 

 

Făcând un calcul matematic simplu, reiese că din totalul de 100% din bugetul României, 27% reprezintă salariile bugetarilor,  pensiile sunt 30% , cumulat cu asistenţa socială atingând 35,5% , iar cheltuielile cu bunuri şi servicii au ajuns la 14,5% din buget.

Aşadar, 77% din bugetul naţional este direcţionat de către Guvern pentru plata a trei mari categorii de cheltuieli:

-pensii şi ajutoare sociale,

-salarii şi cheltuieli de bunuri

-servicii pentru funcţionarea sistemului bugetar.

Per total, veniturile au crescut cu 8% iar cheltuielile cu 11% de unde reiese un deficit bugetar pe care guvernul trebuie să îl acopere.

Creşterile de pensii, salarii şi cheltuieli cu aparatul administrativ sunt acoperite din banii pe care Guvernul i-a tăiat de la capitolul investiţii în infrastructură.

 

Redacţia Ghidul Arădean a reuşit să între în posesia unui raport emis de către ministerul Finanţelor Publice din care reies toate aceste cifre şi pe care îl pune la dispoziţia fiecărui cititor.


Vezi AICI Raportul!