Conserve cu TON RADIOACTIV, pe rafturile magazinelor din România!

Data publicare: Vineri, 25 August, 2017 Total: 4089 accesari

Conserve cu TON RADIOACTIV, pe rafturile magazinelor din România!

Asociația Pro Consumatori, fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton, fabricate atât în ţară cât şi în străinătate, distribuite de către diferite firme şi care se regăsesc pe rafturile magazinelor din România.

 

Potrivit specialiştilor, multe dintre conservele de TON care intră pe piaţa românească de consum , provin din oceanul Pacific, zona coastelor Japoneze, puternic afectate de accidentul nuclear de la Fukushima.

 

Potrivit asociaţiei, multe dintre zonele din care este pescuit tonul, sunt contaminate cu reziduuri radioactive.

 

În acest sens, specialiştii în igiena alimentară au demarat o campanie de informare, care îşi propune educarea consumatorilor în vederea citirii etichetelor alimentare.

 

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.


"Un aspect important îl reprezintă locul unde a fost pescuit peştele întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011.

 

Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv.

Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88." a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu.

 

La analiza de laborator, au fost examinate conserve distribuite de firmele Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex Romania, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame Romania, Dinadi si Cyrom Romania.