Judeţul din România care vrea să îşi schimbe numele

Data publicare: Joi, 24 August, 2017 Total: 1834 accesari

Judeţul din România care vrea să îşi schimbe numele

Consiliul Județean Olt este preocupat mai puţin de infrastructură, atragerea de noi investitori şi bunăstarea cetăţenilor şi mai mult de imaginea judeţului în ansamblul ei. Deranjaţi de numele scurt al judeţului, autorităţile locale vor organiza pe 15 octombrie referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanați județului, conform unei hotărâri adoptată joi.

 

La referendumul din 15 octombrie, cetățenii județului Olt sunt chemați să se pronunțe prin "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?".

CJ Olt alocă nu mai puţin de 500.000 de lei pentru organizarea referendumului.

Proiectul de schimbare a numelui judeţului a fost adoptat joi de către majoritatea consilierilor județeni constituită de reprezentanții PSD și ALDE.

 

 Opoziţia, formată din consilierii PNL și PMP au votat împotrivă susținând că refedendumul va costa mai mult de 500.000 lei, iar cetățenii "sunt foarte puțin interesați de schimbarea denumirii județului", conform Agerpres.

 

 

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, este de părere că demersul de atribuire a numelui Olt-Romanați se constituie într-o reparație morală față de locuitorii fostului județ Romanați și că populația nu va fi nevoită să schimbe documentele doarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele să fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.


"Actualul județ Olt este format din marea parte a două județe istorice, fostul județ istoric Olt și fostul județ istoric Romanați. (...) Noi încercăm să aducem, pe singura cale pe care noi o considerăm corectă pentru o reparație morală, prin acest referendum prin care încercăm să atribuim județului Olt denumirea de Olt-Romanați. Nu se schimbă nimic, (...) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naștere, pașaport buletin, plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor, nu vor fi schimbate decât la termenul de expirare al lor. (...)Alte costuri suplimentare decât cele pe care le-am prevăzut noi din bugetul CJ pentru a ține acest referendum nu vor fi", a declarat Marius Oprescu.


Dacă referendumul va fi validat și majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanați, va fi necesară validarea consultării și a rezultatelor printr-o lege adoptată de către Parlament.


Președintele CJ Olt susține că legea în cauză ar urma să stipuleze și faptul că documentele cetățenilor din Olt nu se vor schimba automat cu adoptarea noii denumiri a județului, ci la termenul normal de expirare.